Пн. 29 Квітня 2024

Винні генератори: ціни на продукти знову зростуть

Атаки російських окупантів по енергосистемі України провокують дефіцит електроенергії, який, зрештою, неприємно позначиться на цінах на продукти харчування, заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на znaj.ua.

Дефіцит в енергосистемі України не лише створює незручності для українців постійними відключеннями світла, а й суттєві випробування для бізнесу, а особливо для виробників продуктів. Зрештою, ця ситуація призведе до подорожчання продуктів.

Так, у Нацбанку прогнозують, що проблеми в енергосистемі посилять інфляцію на 1-2% наступного року. Зазначається, що українці вже почали відчувати прискорення інфляції, але загалом зрозуміти наскільки і яка продукція подорожчає залежатиме від того, за яким сценарієм розвиватимуться події.

«За нашими оцінками, дефіцит електроенергії посилить інфляційний тиск на 1-2 процентні пункти в 2023 році», — зазначив Андрій Пишний.

Глава НБУ підкреслив, що собівартість продукції збільшиться через низку причин — використання генераторів, потреби в паливі та порушення в технологічних процесах.

 


Залишити коментар