Пн. 29 Квітня 2024

Порятунок від голоду: в Індії будуть вирощувати генетично модифіковані культури

Цього тижня Індія заявила про важливість впровадження новітніх сільськогосподарських технологій, таких як генетично модифіковані (ГМ) культури. Це необхідно для забезпечення продовольчої безпеки та зниження залежності від імпорту, оскільки країна намагається збільшити виробництво харчових олій для свого величезного населення.

У жовтні міністерство охорони навколишнього середовища видало екологічний сертифікат на ГМ-насіння гірчиці місцевого виробництва, що потенційно проклало шлях до комерційного вирощування першої ГМ-культури в країні.

ГМОНа сьогоднішній день бавовна – це єдина ГМ-культура, дозволена для вирощування в Індії.

Понад 60% загального попиту Індії на харчові олії задовольняється за рахунок імпорту з таких країн, як Індонезія та Малайзія, а також із Чорноморського регіону.

«Зміцнення програм селекції рослин, включаючи використання нових генетичних технологій, таких як генно-інженерна технологія, має важливе значення для вирішення проблем, що виникають в індійському сільському господарстві та забезпечення продовольчої безпеки при одночасному зниженні іноземної залежності», — заявив державний міністр довкілля Ашвіні Кумар Чубей під час свого виступу у парламенті.

Минулого фінансового року, який закінчився 31 березня, Індія витратила рекордні 19 мільярдів доларів на імпорт олії. Крім того, російсько-український конфлікт на якийсь час загострив ситуацію з постачанням імпортної олії в країні.

Щоправда, на думку екологічних активістів, вирощування ГМО-гірчиці на території Індії потребуватиме широкого використання гербіцидів, які становлять загрозу для медоносних бджіл.

Індія, яка наступного року має обігнати Китай за чисельністю населення, у 2010 році запровадила заборону на вирощування генетично модифікованих баклажанів після протестів з боку захисників довкілля та деяких фермерів.

Вчені кажуть, що через зростання чисельності населення та скорочення придатних для обробітку земель Індії доведеться впроваджувати більш ефективні методи ведення сільського господарства, щоб прогодувати майже 1,4 мільярда людей.


Залишити коментар