Чт. 16 Травня 2024

Навіщо потрібні лабораторні сушильні шафи та як правильно їх вибрати?

При організації лабораторії обов’язково передбачають встановлення сушильної шафи — пристрої, за допомогою якого можна швидко висушити зерно, насіння соняшника та інших культур, хімічні інгредієнти, посуд чи продовольчі продукти. У великому асортименті присутні шафи для лабораторного посуду, які представлені в компанії «Аналіт Прибор». Далі ви дізнаєтесь про принцип роботи сушильних шаф, а також про те, як їх правильно вибирати.

Як вибрати сушильну шафу

Вибір сушильної шафи починається з визначення її спеціалізації. Крім сушіння зерна, насіння соняшника та інших матеріалів, агрегат використовують для:

  • кондиціювання;
  • вимірювання клейковини;
  • дегазації;
  • вулканізації;
  • затвердіння;
  • безкисневого зберігання та проведення інших технологічних операцій.

Якщо потрібно знезаразити повітря та видалити мікрофлору на поверхні лабораторних меблів, пристрій має бути оснащений ультрафіолетовою бактерицидною лампою. Для мікробіологічних досліджень потрібні вакуумні агрегати, до комплектації яких входять контролер вологості, температури та тиску повітря. Для знезараження лабораторного посуду, інструментів та інвентарю потрібні повітряні стерилізатори, які також відносяться до сушильних шаф.

До того як вибрати пристрій, потрібно вивчити інші параметри. Серед них:

  1. Габарити та максимальне завантаження. При виборі сушильних шаф відштовхуються від кількості досліджень, які проводяться в лабораторії на добу, а також від кількості зразків, які потрібно досліджувати одночасно. Це допоможе оптимізувати витрати електроенергії та уникнути простоїв.
  2. Діапазон робочих температур. Для визначення вологості, клейковини та інших показників встановлюють температуру від 50 градусів і вище. Вона залежить від часу витримки, методики дослідження та особливостей досліджуваного матеріалу. Точність вимірювання визначають за допомогою PID-регулятора.
  3. Рівномірність розподілу температури. Щоб усередині сушильної шафи підтримувалася однорідна температура, повітряний потік у ньому повинен розподілятися рівномірно. Для цього в агрегатах має бути передбачена примусова чи природна вентиляція.

Не менш важливою є безпека обладнання. Вона залежить від якості та надійності конструкції. Сушильна шафа має бути ізольована захисними пластинами та ручками з матеріалів низької теплопровідності. Під час роботи з ним потрібно одягати рукавички, а бюкси та лабораторний посуд витягувати за допомогою подовжених захватів та щипців.

Як відбувається теплообмін у сушильних шафах

Сьогодні у продажу є лабораторне обладнання з вентиляцією та без неї. У сушильних шафах, у яких її немає, у полицях та нижній частині передбачені отвори, за допомогою яких підтримується циркуляція повітря. Стінки та полиці у них виготовляються з матеріалів, наділених високими теплопередаючими властивостями. При цьому теплообмін відбувається у декілька етапів:

  1. Спочатку завдяки конвекції повітря надходить через отвори в нижній частині всередину.
  2. Тут він нагрівається і за допомогою наскрізних отворів рівномірно розподіляється по поверхні полиць та стінок.
  3. Нагріті полиці та стінки розподіляють тепле повітря по всьому простору камери.

Деякі сучасні моделі сушильних шаф обладнані камерами попереднього нагріву. Це допомагає підтримувати температуру повітря та рівномірно розподіляти його по всьому пристрою.

Якщо лабораторний агрегат оснащений примусовою вентиляцією, гарячі повітряні потоки в ньому циркулюють завдяки вентилятору. У більшості пристроїв українських брендів він знаходиться нагорі, у закордонних моделей — на задній стінці. Можна також знайти обладнання, до якого входить пристрій регулювання обертів. Змінюючи швидкість обертання вентилятора, можна швидше розподіляти гарячий потік повітря по камері. Якщо потрібно висушити дрібнодисперсний матеріал, частинки якого легко піднімаються в повітря, можна знизити швидкість обертання лопат до мінімальної позначки.


Залишити коментар