Від печії рятуються горіхами і молоком

— Печія виникає через підвищене виділення шлункової кислоти, що подразнює стравохід, — каже 45-річний Олег СТРИЛЬ, гастроентеролог зі Львова. — Такий стан провокує неправильне харчування — нерегулярні прийоми їжі, надмірне вживання смажених і жирних страв, гострих приправ, кави та чаю.

Прийом деяких лікарських засобів, куріння, вживання алкоголю, ожиріння, стреси, вагітність також можуть спричинити печію.

— Проявляється неприємними відчуттями в роті, найчастіше гіркотою чи кислотою, рясним слиновиділенням, нудотою, відчуттям печіння та потоку гарячого повітря в грудях, — говорить Стриль.

В окремих випадках може свідчити про серцево-судинні недуги, каміння в жовчному міхурі чи гастрит.

— Часто на печію скаржаться і майбутні матері. Це стається через зміни в гормональному фоні, збільшення матки. В першому випадку неприємні симптоми зникають десь до 14 тижня. У другому — з’являються в третьому триместрі й можуть зберігатися, доки жінка не народить. Тому краще запобігти печії.

Вагітним радить харчуватися п’ять-шість разів на день, але малими порціями. Не лягати одразу ж після прийому їжі, а рухатися. По мінімуму нахилятися. Не закидати ногу на ногу в сидячому положенні, підтримувати здоровий набір ваги, слідкувати за поставою.

— Переглянути слід саме харчування. Рекомендую злегка черствий хліб, овочеві супи, дієтичні види м’яса і риби, каші, відварені чи тушковані овочі. Краще виключити з раціону газовані напої та каву, віддати перевагу киселям, компотам, трав’яним чаям, відвару шип­шини.

Відмовитися слід і від гострого, пряного, жирного й копченого. Також — від цитрусових і томатів, адже вони провокують виникнення печії.

— Якщо печія виникає більш як двічі на тиждень, слід звернутися до лікаря. Ігнорування симптомів може призвести до запалення слизової стравоходу, — додає Олег Стриль.

— Замучила ця печія. Тільки з’їм шматок ковбаси чи торта, з’являється кислота в роті, — каже 49-річна Оксана Сумішевська з Рівного. — Таблетки допомагають через раз. Тому рятуюся м’ятою — це дешево та доступно.

Заливає склянкою окропу чайну ложку м’яти. За 15 хв. поєднує проціджений настій із чайною ложкою яблучного соку. Приймає тричі на день до зникнення симптомів печії.

— Не гірше допомагає і настій із подорожника, ромашки та звіробою. Беру по столовій ложці кожної трави й заливаю літром окропу. Настоюю 20 хвилин, проціджую та приймаю тричі на день по дві столові ложки за пів години до їжі. Полегшення відчуваю менш як за годину.

Якщо часу на відвари немає, напади печії полегшують волоські горіхи. Їх подрібнює та вживає по столовій ложці раз на добу.

— Молоко також швидко нейтралізує кислоту. Роблю кілька ковтків і стає краще.


Залишити коментар