Пт. 29 Березня 2024

Як підготуватися до евакуації за кордон автомобілем

Через місяці війни перетнути кордон на авто стало значно легше ніж на початку і водночас дещо важче. Зараз вже не доведеться стояти в черзі декілька діб і навіть взагалі стояти в черзі. З іншого боку, прикордонники, які раніше ставилися до біженців дуже лояльно, повертаються до колишніх вимог. Якщо раніше можна було перетнути кордон, умовно кажучи, «в капцях», зараз треба підготуватися до цього процесу.

Що треба мати водію

Якщо ви хочете перетнути кордон за кермом авто, треба подбати про перелік документів: посвідчення водія, яке відповідає міжнародним вимогам (пластикова картка), техпаспорт тобто свідоцтво про реєстрацію авто, поліс «Зелена картка» — договір міжнародного страхування. Не забувайте також про особисті документи, які надають право на виїзд, яке під час воєнного стану є не у всіх.

Якщо авто має іншого власника

Якщо перетин кордону відбувається на чужому авто, до документів вище треба додати ті, що підтверджують права водія на користування транспортним засобом. Основним таким документом є довіреність від власника. За законом вона має бути візована у нотаріуса, але досі для українців допускається невізований варіант. Головне, щоб вона була написана власником авто і містила у собі його контакти та особисті дані.

Якщо візи нотаріусу немає, разом з довіреністю краще мати при собі також документ, що підтверджує зв’язок водія з власником. Це може бути свідоцтво про шлюб, коли за кермом знаходиться дружина власника, чи свідоцтво про народження, коли це донька. Наразі без цих документів на чужому авто можуть не випустити, але в окремих випадках прикордонники усе ж таки застосовують індивідуальний підхід.

Що повинно бути у автомобілі

Згідно з універсальними європейськими правилами дорожнього руху, в автомобілі повинні бути у наявності: вогнегасник, аптечка, світловідбиваючий жилет, аварійний знак, лампочки ближнього світла на заміну. Позаду автівці має бути розміщений розпізнавальний автомобільний знак України — літери UA у еліпсі.

Крім паперової тяганини, збираючись за кордон, проведіть технічний огляд транспорту. По-перше, до кордону ще треба дістатися, і шлях може бути довгим. По-друге, у будь-якій іншій країні Європи послуги автосервісу коштують дорожче. Щоб зекономити за обслуговуванні авто в Україні, замовляйте запчастини, розхідники та автотовари на Avto.pro — тут найвигідніші ціни та доставка всюди, де зараз це можливо.


Залишити коментар