Чт. 28 Березня 2024

Що буде з цінами на соняшникову олію в Україні

Оптові ціни на олію в Україні, ймовірно, знизяться, але це мало позначиться на роздрібній вартості.

Таку оцінку економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак та голова Економічного дискусійного клубу Олег Пензін, пише AgroReview з посиланням на UBR.ua.

“Там багато факторів. Наприклад, ціна залежить від місця покупки та бренду. Тому такого поняття, як роздрібна ціна на олію – немає. Є ціна на конкретний бренд у конкретному місці“, – пояснив Ярмак.

На сьогоднішній день 1 літр олії в Україні коштує від 60 грн до 70 грн. За словами експертів, стрімке подорожчання цього продукту в 2021 році було пов’язане з відкритим ринком, через що вартість встановлювалася за експортною ціною. Зараз ринок повністю закритий, тому ціна залишається без змін.

“Швидше за все, ціна падати не буде, а протримається на рівні собівартості виробництва. Також буде зменшуватись обсяг виробництва соняшникової олії, а частина заводів – закриються“, – пояснив Пензін.

Разом з тим, існує варіант заміни соняшникової олії на соєву, пальмову та рапсову олії. Однак у цьому випадку якість продуктів буде гіршою.


Залишити коментар