Сб. 20 Квітня 2024

Чи реально зараз безкоштовно отримати законні 2 га землі в Україні

Кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної та комунальної власності. 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на money.comments.ua.

Однак, чи справді можно безперешкодно стати власником двох гектарів? Які складнощі виникають на цьому шляху та яку роль відіграє ринок землі, що запрацював в Україні з 1 липня 2021 року.

Пояснює генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон.

«Земельний кодекс України передбачає можливість для громадян України отримувати безоплатно у приватну власність сільськогосподарські землі, — зокрема до 2 га для ведення особистого селянського господарства. Протягом останніх п’яти років значна кількість громадян України, переважна більшість з яких була учасниками бойових дій, отримали таким чином земельні ділянки», — наголошує фахівець.

Наразі, за словами генерального директора УКАБ, отримати земельну ділянку вже доволі складно, в першу чергу через відсутність вільних ділянок, адже протягом 2021 року більшість державної землі була передана в комунальну власність місцевим громадам, які, в свою чергу, в переважній більшості ці земельні ділянки передали в оренду. Відповідно, вільної землі наразі дуже мало. Тому на практиці більшість заяв про отримання безоплатно 2-х гектарів отримують відмови від місцевих громад через те, що немає вільних ділянок для виділення.

«Ринок землі, який був запущений з 1 липня 2021 року, мало впливає на ці процеси, тому що він стосувався підмораторних земель для ведення товарного с/г виробництва, які були розділені в процесі приватизації колгоспних земель. Щодо землі для ведення особистого селянського господарства, то на ці землі не було заборони купівлі-продажу, тому ринок с/г землі саме для ведення особистого селянського господарства був і раніше. Наразі він просто інтегрувався в загальний ринок с/г земель», — додав Роман Сластьон.


Залишити коментар