Чт. 28 Березня 2024

Оприлюднені причини скорочення молока

Все менше молока. У світі фіксують зменшення виробництва молока. Негативна тенденція помітна в багатьох країнах, зокрема європейський. Проблему спровокували кілька чинників.

Порівняно з попереднім роком виробництво молока в листопаді зменшилося на 0,4% у Сполучених Штатах, на 1,5% у Новій Зеландії та на 0,8% в Австралії. Виробництво також залишається низьким у найбільших молочних країнах Європи, пише MilkUA.info.

Виробництво в Німеччині впало на 2,9% порівняно з минулим роком, у Франції — на 2,6%, у Великобританії — на 2% і в Нідерландах — на 4%. Аргентина є єдиним великим експортером молочної продукції, де виробництво молока зросло. Виробництво молока в Аргентині в листопаді зросло на 4,5% порівняно з попереднім роком. Проте Daily Dairy Report попереджає: «Рекорд Південної Америки, який протидіє глобальній тенденції скорочення виробництва, може опинитися під загрозою» через зростання витрат та несприятливу погоду в Аргентині та Уругваї.

Найбільші експортери молочної продукції скорочують поставки з вересня, це надзвичайно рідкісний глобальний дефіцит.

Різке підвищення ціни, сигналом про яке були останні торги GDT у січні, безсумнівно, призведе до відновлення виробництва молока, оскільки виробники молока в усьому світі реагують на вищі ціни. Але найближчим часом ринок не очікує надлишок молока. Видання USDA Dairy Market News повідомляє, що в Західній Європі «очікується, що виробництво молока у 2022 році буде нижчим, ніж бажано», що, ймовірно, дозволить контролювати виробництво масла та сухого молока.

Виробники молока в традиційно молочних європейських країнах за віком вибувають з бізнесу, а оскільки уряд посилає чіткі сигнали про те, що він готовий задушити комерцію, щоб виконати свої екологічні зобов’язання, стає все менше молодих фермерів, які можуть їх замінити. Поголів’я корів в ЄС зменшується. Про це йдеться в огляді ринку торгової компанії Т.C. Jacoby & Со.

Тим часом нестача робочої сили, дорогі сировинні ресурси та волога погода негативно вплинули на надої в Австралії та Новій Зеландії, і пройде кілька місяців, перш ніж настане новий сезон отелень і виробники зможуть збільшити свої стада, щоб скористатися рекордно високими цінами на молоко. І навіть у випадку високих цін посилення екологічних обмежень може обмежити зростання виробництва молока в Новій Зеландії.


Залишити коментар