Чт. 25 Квітня 2024

В Україні прижилися тільки два типи договорів відчуження землі

В Україні з чотирьох типів договорів, які формують структуру обігу земель, у ринкових реаліях фактично прижилися тільки продаж і дарування. Про це пише “Куркуль”.

Як повідомили в Мінагрополітики та Держгеокадастрі, за останні 5 місяців укладено всього 328 договорів міни землі сільськогосподарського призначення і 20 договорів довічного утримання. Загалом це менш як 1% від кількості відчужених земельних ділянок. Тоді як купівля-продаж складає 84%, а дарування — 15%.

«Фактично серед усіх типів угод із землею з переходом права власності купівля-продаж сьогодні поступається тільки успадкуванню — понад 110 тис. операцій за останні 5 місяців. Хоча і тут розрив скорочується», — йдеться в матеріалі.

В цілому ж, кількість укладених договорів відчуження сільськогосподарської землі зростає: якщо на 1 грудня їх нараховувалося 53,5 тис., то на 15 грудня — майже 64 тис. Зростає і кількість проданих земельних ділянок для товарного с/г виробництва: станом на 12 грудня — 21,98 тис.

«Наразі ринок землі розвивається стабільно, злагоджено та прозоро. Жодних форс-мажорів не зафіксовано», — проаналізував ситуацію на початку грудня заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.


Залишити коментар