Чт. 28 Березня 2024

Заступник міністра розповів, як зміниться ціна на землю в Україні

Середня ціна за гектар землі сільськогосподарського призначення зросте до 55-60 тис. грн за 2-3 роки, повідомив Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства, в інтерв’ю виданню The Page.

Заступник міністра агрополітики зазначив, що зараз середня ціна на ринку землі становить приблизно 38 тис. грн/га.

За його словами, надалі все залежатиме від економічної ситуації в країні, зростання ВВП та інших показників, які не стосуються безпосередньо ринку землі. Найбільше ж зростання в ціні відбудеться з допуском до ринку юридичних осіб.

«Основний економічний ефект від запровадження ринку ми очікуємо в 2024 році, коли юрособи з українськими власниками зможуть купувати землю, інвестувати в системи зрошення тощо», — говорить Тарас Висоцький.

Також він зазначив, що чинна модель ринку землі не буде видозмінюватись у найближчі роки, оскільки системі потрібно дати час на відпрацювання бізнес-процесів і процедур.

«Змінювати наявну модель ринку зараз є недоцільним. Суспільство заспокоюється, налагоджуються бізнес-процеси, відпрацьовуються нотаріальні процедури. Через два роки розпочнеться новий етап роботи ринку землі, тоді, можливо, і знадобляться якісь корективи», — розповів заступник міністра.

Нагадаємо, що за даними Держгеокадастру, станом на 1 грудня 2021 року в Україні було продано понад 45 тис. земельних ділянок, з яких 19,4 тис. — паї, тобто земельні ділянки для товарного с/г виробництва, і 23 тис. — ділянки для ведення особистого селянського господарства. Сукупна площа всіх проданих ділянок досягла майже 107 тис. га. Середньозважена вартість гектара землі, станом на 12 грудня — 33,4 тис. грн/га.

Джерело “Куркуль”


Залишити коментар