Пт. 19 Квітня 2024

Різке здорожчання харчів: експерт проаналізував причини явища

Зростання цін на продукти харчування в Україні пов’язано з трьома факторами, зокрема, з пандемією коронавірусу у світі. Вітчизняні аграрії формують ціни на свій продукт, орієнтуючись на ціни на закордонних ринках.

Про це для OBOZREVATEL розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. “За рік ціни на продовольство в світі зросли на 37%”, – повідомив він.

Як пояснив експерт, існує щонайменше три причини подорожчання продуктів в Україні і світі.

Перша причина полягає у пандемії коронавірусу. “Більшість врожаю в світі збирається сезонними робочими руками. Країни серйозно захищаються від міграції, від цих робочих рук. Тому загальний обсяг врожаю був менший, ніж очікувалося”, – сказав Пендзин.

Друга причина – складні погодні умови 2020 та 2021 років. “І 2020, і 2021 рік були надзвичайно складними з цієї точки зору. Наприклад, у Франції цього року величезний недорід продовольчої пшениці”, – зауважив економіст.

Третя причина, на його думку, полягає в тому, що українське сільське господарство сильно пов’язано із зовнішніми ринками. “Ми є активними постачальниками аграрної продукції на зовнішні ринки, у нас формується та ціна, яка відповідає ціні на ринку, де ми продаємо продукцію”, – сказав експерт.

“Експортер не буде продавати продукцію на внутрішньому ринку дешевше, ніж він продає на зовнішньому”, – додав він.


Залишити коментар