Сб. 27 Квітня 2024

Бізнес на квітах започаткувала жителька Хмельниччини

Захоплення Лесі Скіп з Хмельниччини перетворилося на прибуткову справу. Жінка любила вирощувати квіти, упорядкувала біля дому клумбу і самотужки опановувала рецепти догляду за рослинами. А якось зважилася виплекати хризантеми на продаж. Щоправда, шлях до квіткового бізнесу був нелегким.

Хризантеми, якими восени звично рясніють квіткові базари, не такі вже й прості для вирощування квіти. Тож і Леся не раз обпікалась, горювала над кущиками, що загинули і … знову купувала нові. І так доти, поки врешті-решт не вивчила примхи цих красунь. А коли набралась досвіду, вирішила взятись і за «промислове» вирощування, пише “Голос України”.

Останнє, можливо, звучить дещо перебільшено, але чотириста кущів, котрі вперше висадила для продажу — це був справжній ризик. Утім, крок виявився успішним. Бо за рік плантація розрослась більш як удвічі.

Про те, що у райському саду можна не тільки насолоджуватись красою, а потрібно ще й важко працювати, тепер, окрім господині, знають ще чоловік і донька. Всім знайдеться робота з ранньої весни до пізньої осені, поки не зберуть останній «врожай» — деякі хризантеми цвітуть до морозів. З десяток разів просапати, стільки ж підживити, вберегти від хвороб, захистити від негоди, а в посуху — щодня полити… Та й взимку постійно треба приглядати за рослинами, бо не всі можуть перезимувати у відкритому ґрунті.

Звісно, це звичайні городні роботи, до яких звикли люди у селі. Але, як каже сама Леся, приємніше сапати квіти, ніж буряки. А якщо від цього маєш ще й фінансовий зиск — то чому б не потрудитись. Адже далеко не все те, що важкою працею вирощується на городах, приносить селянам фінансовий достаток.

А рослини Скіпів розійшлись вже не тільки по селу і Кам’янець-Подільському району, а й в інші краї помандрували — на хороший товар є і замовлення. Ну як тут не перефразувати слова про те, що краса якщо не весь світ, то одну родину фінансово врятує точно.


Залишити коментар