Вт. 23 Квітня 2024

Український супер-фуд: скільки сала потрібно людині на день

Якби українцям порекомендували відмовитися від сала, то більшість не зрозуміла б, навіщо жертвувати цим смачним супер-фудом. Лікар-дієтолог, к.м.н. Олег Швець розказав, чим корисний шанований українцями продукт.

Сало складається на 100% з жирів, а тому асоціюється із зайвою вагою, ожирінням. І це правда, якщо вживати надмірну кількість жирів, то це призведе до набору надмірної ваги, адже кожен грам жиру постачає організму 9 ккал, пишуть “Факти ICTV”.

Водночас у салі практично немає білків та вуглеводів, та жири, що містяться у ньому дуже важливі для нормального функціонування організму. І повна відмова від них може створити багато проблем. Жири дають нам енергію, входять до складу клітинних мембран і інших важливих структур, а також допомагають організму засвоювати жиророзчинні вітаміни А, D, Е, К. Споживання жирів разом з вуглеводами може запобігти цукровій катастрофі (різкому підвищенню глюкози в крові), тому що жири перетравлюються повільніше.

Є два види жирів насичені і ненасичені. Останні захищають від хронічних захворювань, тоді як насичені підвищують ризик виникнення серцевих захворювань.

Сало – унікальний продукт. В одній столовій ложці свинячого сала міститься п’ять грамів насичених жирів, 5,8 г мононенасичених жирів і 1,4 г поліненасичених жирів. Для порівняння, столова ложка вершкового масла має 7,2 г насичених жирів, 3 г мононенасичених жирів і 0,4 г поліненасичених жирів, а столова ложка оливкової олії – 1,9 г насичених жирів, 9,9 г мононенасичених жирів і 1,4 г поліненасичених жирів.

Як бачимо, найздоровіший продукт – оливкова олія, але деякі страви потребують іншої структури жиру, якої не може надати оливкова олія.

Крім того, у салі багато вітаміну D, значення якого для організму неоціненне.

Смалець, який  шляхом витоплювання з сала також можна використовувати для приготування страв замість маргарину, що містить частково гідрогенізовані жири (трансжири) та є найшкідливішим з усіх жирів.

Коли сало може завдати шкоди? Тільки якщо його вживати у смаженому вигляді та у надмірній кількості. А свіже сало зі спеціями та у поєднанні з овочами принесе тільки користь. Оптимальна порція сала на день – 25 г, які забезпечать вам 2000 ккал.


Залишити коментар