Чт. 25 Квітня 2024

Не під кран: чому м’ясо та курку не можна мити перед приготуванням

З раннього віку дітей навчають, що більшість продуктів треба обов’язково мити перед вживанням. Це правило може зберегти здоров’я людини, захистити її від інфекційних хвороб. Проте не всі знають, що м’ясо та курятину не можна очищувати водою перед приготуванням.

Курка

Бактерії на свіжій курці дуже небезпечні для нашого здоров’я. Найвідомішою з усіх є сальмонела (Salmonella), яка викликає сальмонельоз – хворобу, для якої зазвичай характерні різке підвищення температури, біль у ділянці живота.

Багато хто думає, що миття курки перед приготуванням допомагає вирішити цю проблему, але це не так. Коли ви миєте курку, вода, яку ви використовуєте, допомагає бактеріям поширюватися на ваші руки та кухонну раковину, пише ТСН.

Якщо почати готувати його відразу, всі бактерії загинуть. Під час приготування курку потрібно доводити до температури 74°C. На думку кращих кухарів, курку краще відварити двічі: після того, як вода закипить вперше, слід змінити воду і продовжити відварювання.

М’ясо

Так само, як і курку, не варто мити свіже м’ясо (яловичину, свинину, телятину, баранину), тому що миття допомагає бактеріям поширюватися на раковину та ваші руки. Позбутися від бактерій можна за допомогою високої температури.

Звісно, не йдеться про фізіологічне забруднення – земля, тріски тощо.

Порада: перед приготуванням серветками промокніть м’ясо. Після цього вимийте руки з милом під гарячою водою.

Під час приготування доведіть м’ясо до потрібної температури. Це дозволить нейтралізувати забруднення мікроорганізмами.

Так яловичину, свинину і баранину до 63 °C, а фарш безпечний для вживання при температурі 71 °C. Перевірити температуру м’яса можна за допомогою спеціального термометра.

Якщо ви готуєте м’ясо після розморозки, пам’ятайте, що температурний діапазон, який вважається ризикованим для зберігання, становить від 5°C до 60°C. За такої температурі шкідливі харчові бактерії можуть швидко розвиватися. Тому розморожувати м’ясо слід завжди тільки в холодильнику або мікрохвильовій печі.

 


Залишити коментар