Ср. 24 Квітня 2024

Як використовувати опале листя

Що робити з опалим листям? Таким запитанням задаються багато дачників восени, коли врожай уже зібраний, а ділянки вкриваються гарним різнокольоровим килимом. Це красиво, але така краса незабаром змінюється на похмурий вигляд і бруд під ногами.

Листя розносить вітром, воно тягнеться за ногами в будинок, а полежавши певний час, стає слизьким і навіть небезпечним. Які способи утилізації опалого листя можна застосувати? Читайте у лайфхаках “Сьогодні”.

Компост

Виконавши свою головну функцію на кущі або дереві, навіть після відмирання листя ще принесе користь в ім’я майбутнього врожаю. Перегниваючи та розкладаючись, листова маса стає чудовим добривом . Опале листя відправляють у компостні ями або садові контейнери, де вже йде процес бродіння від закладених зіпсованих плодів, бадилля, бур’янів та іншої органіки.

Теплі грядки

Інший варіант використання листя – теплі грядки. Воно не гниє у компостній кучі, віддаючи тепло на вітер, а створює можливість обігріву для майбутніх сходів і заразом живить їх . Нижні шари теплої грядки, перегниваючи природним чином, стають біопаливом. В результаті в такий ґрунт можна буде висаджувати рослини на два-три тижні раніше, ніж на звичайні грядки. Складіть листя у великі мішки, якщо ви вирішили облаштувати грядки не восени, а навесні.

Мульчування

Опале листя також можна використовувати як мульчу. Розкидайте вологе листя на незайнятих ділянках землі. Воно перешкоджатиме зростанню бур’янів, вимиванню з ґрунту мінералів, вивітрюванню, а також утворенню твердої кірки на глинистих ґрунтах, бо не пропустить сонячне проміння.

Зола

Багато господарів просто спалюють листя, гілки, траву та інше органічне сміття на ділянці, отримуючи таким чином золу. Її також використовують як добрива. Однак тут є і свої мінуси – це шкодить навколишньому середовищу, створює пожежну небезпеку, особливо при сильному вітрі, та й запах диму надовго залишається.


Залишити коментар