Оприлюднено чинники, які впливають на обсяги виробництва гарбузів в Україні
За даними Державної служби статистики України, в 2020 році українським господарствам вдалось виробити близько 650 тис. т гарбузів, що на 9% нижче аналогічного показника минулого року. “Зменшення обсягів виробництва відбулося як за рахунок скорочення посівних площ під даною культурою, так і зменшення врожайності.
Варто відмітити, що гарбузи переважно вирощуються в господарствах населення. На промислові та фермерські господарства припадає лише 2% вирощених в Україні гарбузів”, – розповіла Світлана Литвин, аналітик УКАБ.
Вирощування гарбузів широко розповсюджене в Україні завдяки своїй невибагливості до обробки ґрунту та значній кормовій і харчовій важливості. Більше того, Україна займає 2-ге місце в рейтингу найбільших виробників продукції родини гарбузових (куди входять гарбуз та кабачки), поступаючись лише Китаю (дані FAO, 2019 рік).
Зовнішня торгівля гарбузами розвинена слабо. Імпортні відвантаження практично відсутні, а от експорті поставки хоча і зросли минулого року в 3,2 рази до 2 тис. т, але не перевищують 0,3% загального обсягу вироблених в Україні гарбузів. Основними країнами-імпортерами українських гарбузів є: Великобританія (62% експортної виручки), Румунія (19%) та Молдова (4%).
Цього року очікується кращий врожай гарбузів у порівнянні з минулорічним, в першу чергу за рахунок кращої врожайності.
Джерело “Український клуб аграрного бізнесу”
Залишити коментар