Фермер поділився секретом бізнесу на салатах
Ріст попиту на салати в Луцьку та Рівному дозволяє фермеру-одноосібнику Віктору Ходорчуку вирощувати в селі Рованці неподалік Луцька до 1 га салатів та не відчувати конкуренції.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Фермер розповів, що років з 20 тому було важко знайти клієнтів на салати, адже в регіоні культура споживання зелені була доволі низькою.
«Коли в усьому світі вже їли і листові, і головкові салати, у нас попит був лише на два типи: листовий і кучерявий, – згадав він. – В останні роки українці почали частіше й більш масово їздити в Європу і переймати там культуру харчування. У нас з’явилися заклади харчування (ресторани, піцерії), де така зелень потрібна щодня. Тому мені не доводиться возити продукцію далеко, вистачає попиту з Луцька та Рівного. Приміром, зараз я постачаю продукцію на п’ять ресторанів, плюс реалізую салати на ринок міста Рівного. Кількість сортів зросла: тепер висаджую типи Ромен, Лолло Россо, Лолло Біондо, Айсберг, різноманітні листкові салати від компаній «Сингента» та «Рійк Цваан».
За словами Віктора Ходорчука, на Волині поки він не відчуває конкуренції. А от на Львівщині, навпаки, салати та іншу зелень вирощують багато сільгоспвиробників. У Львівській області населення більше, там і споживання вище.
На одній сотці аграрій висаджує 800–1000 рослин салату. Під час зрізування кожна рослина має вагу 100–200 г.
Ціни на салати залежать від пори року: на початку сезону, перед Великоднем, цього року гуртова ціна сягала 100 грн/кг, потім знизилася до 60 грн/кг, у розпал сезону становила 30–40 грн/кг.
Джерело Agro Times
Залишити коментар