Пт. 20 Грудня 2024

Вирощують і консервують: в Україні відновили легендарний сорт огірка

Після 20 років років роботи з нідерландськими гібридами Ніжинський місцевий огірок знову з’явився у переробних цехах «Ніжинського консервного заводу».

Вчені дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН України відродили майже втрачений сорт з невеликої кількості насіння.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

«Ми не бачили ніжинських огірків понад 20 років, після того як у 2000-му попелиці знищили врожай, – розповіла головний технолог «Ніжинського консервного заводу» Майя Бортник. – Цей сорт практично зник. Ми вирощували на своїх полях та купували в населення голландські гібриди, які мали зовнішній вигляд та смакові якості, максимально наближені до сортотипу Ніжинський».

Повернення легендарного сорту стало можливим завдяки вченим дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН України, які зберегли невелику кількість насіння цього сорту й розмножили його на своїх полях.

Тепер цей сорт став вирощувати й «Ніжинський консервний завод» на одному з двох власних сільгосппідприємств.

«Огірки ми вирощуємо винятково в Ніжинському районі, – уточнила  Майя Бортник – Маємо дві аграрні бази: одне сільгосппідприємство розміщене в Ніжинському районі Чернігівської області, друге – в Херсонській області. І хоча огірки – теплолюбні рослини, на Херсонщині ми їх не вирощуємо. По-перше, плоди огірків швидко псуються, максимальний термін їх зберігання – 72 години за температури 10 °C. По-друге, якість плодів напряму залежить від місцевості вирощування. Справжній ніжинський огірок можна виростити тільки в Ніжині та його околицях. Для вирощування справжнього ніжинського огірка потрібен особливий ґрунт, а для засолювання — особлива якість води. Наш ніжинський ґрунт лужний, а джерельна вода — середньої жорстокості з іонами срібла. Вони ідеально підходять для вирощування та засолювання огірків».


Залишити коментар