Ср. 24 Квітня 2024

Науковці перетворили пластик у ванілін

Дослідники придумали, як з користю для екології та людей використовувати пластикові відходи (ПЕТ). Вчені з Единбурзького університету з допомогою кишкової палички перетворили молекулу харчового поліетилену у молекулу, завдяки якій ванілін має відповідний смак і аромат.

Науковці зазначають, що така розробка дає змогу використовувати пластик як ресурс харчової промисловості. Вони заявляють, що вироблений інноваційним способом ванілін можна буде вживати людям. Щоправда, для цього ще знадобляться додаткові дослідження, пише NewFood.

“Наша робота кидає виклик сприйняттю пластику як проблемних відходів, і натомість демонструє його використання як нового ресурсу, з якого можна отримувати високоцінні продукти”, — говорить доктор Стівен Уоллес, керівник проєкту та дослідник дослідник UK Research and Innovation (UKRI).

В майбутньому вчені хочуть вдосконалити технології переробки відходів за допомогою молекул у цінні речовини для створення косметики чи харчів.

“Використання мікробів для перетворення шкідливих для навколишнього середовища відходів у цінні молекули, які можна широко застосовувати у косметиці та продуктах харчування — прекрасна демонстрація “зеленої хімії”, — додав Елліс Кроуфорд, редактор видавництва Королівського хімічного товариства.

 


Залишити коментар