Сб. 20 Квітня 2024

Вчені пояснили, чим ризикують вегани

Пошкодження нервів через брак вітаміну В12 – такі проблеми зі здоров’ям можуть спіткати тих людей, які тривалий час відмовляються від вживання харчів тваринного походження. До таких висновків дійшли британські вчені, пише ВВС.

Спеціалісти озвучили результати досліджень перед стартом кампанії Veganuary, яку щороку запускають у Британії для популяризації веганства. Загалом ця дієта багата на корисну рослинну клітковину та має мінімум холестерину. Водночас у ній також може бракувати поживних речовин, наприклад, вітаміну B12.

Водночас у веганській спільноті наполягають, що все це цілком можна забезпечити спеціальними добавками.

Цей вітамін є у м’ясі, рибі, яйцях та молочних продуктах, однак не у фруктах, овочах чи зерновій їжі. Тому тим, хто дотримується веганської дієти, радять вживати збагачену вітамінами їжу, таку як пластівці, або ж прямо приймати біодобавки з B12.

Брак цього вітаміну в організмі може призводити до пошкодження нервів, однак перші симптоми цього (наприклад, поколювання в руках та ногах) з’являються лише через три-чотири роки дієти. Тобто, коли шкоду організму вже завдано.

 


Залишити коментар