Неефективна цукрова галузь існує за рахунок українців
Споживачі цукру в Україні «сплачують» за особливо жорсткий протекціонізм української цукрової галузі.
Таку думку висловив доцент Київської школи економіки Олег Нів»євський.
«Цукрова галузь найбільш захищена в агропромисловому комплексі України. Цукор із тростини дешевше виробити, ніж цукор із буряку, тому вже історично цукровий ринок України схожий на фортецю за 50% муром імпортного мита», — вважає він.
Експерт нагадує, що в Україні існує квота на імпорт цукру-сирцю (260 тис. т), але через проблеми з ліцензіями на імпорт з 2011 року показник був по нулях. Та й імпортери кажуть, що рафінувати на українських цукрозаводах цукор-сирець непросто.
«Таким чином, маємо свій ізольований ринок всередині країни. Тому в роки, коли є гарний врожай буряків та, відповідно, гарне виробництво цукру, всередині країни достатньо власного цукру для задоволення внутрішнього попиту (на рівні близько 1,3-1,4 млн т) і навіть для експорту. Ну і ціни більш-менш нормальні, хоча вони все ж таки вище, ніж могли бути (розрахунково десь на 2-4 грн/кг, в залежності від року). А от коли із врожаєм буряків і виробництвом цукру погано, як у 2013 році, то тоді ціни «стріляють» вгору», — пояснює Нів»євський.
Він уточнив, що цього сезону врожай гірше за минулий, і виробництво на межі фолу. Виробили близько 1,26 млн т — недостатньо для задоволення внутрішнього попиту. Тому, відверто кажучи, не надто й дивно, що ціни злетіли вгору «не по ринку».
На думку експерта, щоб пом«якшити цінові шоки, потрібно налагоджувати імпорт (хоча б у межах імпортної квоти) та спрощувати/пришвидшувати видачу ліцензій.
«Очевидно, що ринок потрібно лібералізовувати і відкривати до зовнішньої конкуренції, не може все населення України «скидуватись» на існування неефективної галузі. Тільки відкрита до конкуренції галузь може підштовхнути власну модернізацію та розвиток», — вважає він.
Залишити коментар