Сб. 23 Листопадаа 2024

Випічка, яку можна під час посту: рецепт хліба з різними додатками

Смачний і корисний пісний хліб з кмином, анісом, імбиром можна приготувати навіть на картопляному відварі і розсолі.

Для пісного хліба не використовують яйця, молоко та вершкове масло.

Домашній пісний хліб можна пекти в духовці або хлібопічці за різноманітними рецептами.

Класичний варіант передбачає використання пшеничного борошна першого сорту або його суміші з житнім борошном.

Однак урізноманітнити рецепти можна будь-яким іншим борошном: кукурудзяним, вівсяним, соєвим, лляним, додаючи 100−150 грам на одну булку хліба.

Тісто можна урізноманітнити додатковими компонентами: сушеними травами, шматочками овочів, спеціями, приправами. Правильно випечений буханець пісного хліба залишається смачним і м’яким не менше п’яти діб.

Основне завдання під час випічки пісного хліба — надати м’якушці легкість. Тому так важливо правильне бродіння. Найчастіше сучасні господині просто вводять в борошно активні сухі або свіжі дріжджі. Тісто підійметься швидко.

Однак більш корисний класичний бездріжджовий варіант, коли тісто підіймається на заквасці. Зберігається пісний хліб на заквасці набагато довше — до двох тижнів. Готувати закваску довго, але хлібець виходить дуже смачний

Є кілька рецептів приготування закваски.

Наприклад, можна замісити тісто з 150 грамів борошна і 10 мл теплої води (замішувати тільки руками, без використання металевих і дерев’яних ложок). Скачати в кулю, злегка змастити олією, на добу поставити в тепле місце. Потім додати дві ложки води і стільки ж борошна, знову залишити в спокої на добу. Повторити те ж саме на третій день.

Через добу закваска готова. Зберігати її можна два тижні в холодильнику. Замінювати дріжджі, зазначені в рецепті, такою ж кількістю приготованого продукту.

Щоб хліб вийшов повітряним, потрібно правильно вимісити тісто, домагаючись еластичної консистенції. Тісто обов’язково повинно підійти перед випіканням, інакше хліб буде пересушений. Ставити форму потрібно в розігріту духовку. Температура випікання від 220 до 250 градусів, час залежить від ваги тіста: від півгодини до сорока хвилин.

Швидкий, але дуже смачний пісний хліб випікається без зайвих клопотів з мінімуму інгредієнтів.

Рецепт ідеальний для початківців.

Інгредієнти:

• 400 грам хлібопекарського борошна першого сорту;

• 1 грам активних сухих дріжджів (чверть чайної ложечки);

• 7 грамів солі;

• 300 мл води кімнатної температури.

Спосіб приготування:

Змішати сухі інгредієнти.

Влити воду (можна взяти газовану), замісити однорідне тісто.

Скачати масу в кулю, покласти в миску, накрити зверху харчовою плівкою.

Тісто має бродити 18 годин.

Духовку розігріти до 250 градусів.

На дошку, трохи присипану борошном, викласти тісто, руками надати йому прямокутну форму.

Скласти довгі сторони всередину (повинен вийти довгий брусок).

Розрізати на дві частини, розрізи защипати.

Залишити для вистоювання на 30 хвилин, прикривши лляним або бавовняним рушником.

Перенести тісто на пекарській папір, змащений олією, швом донизу.

Випікати півгодини.

І все — можна смакувати!


Залишити коментар