Ср. 18 Грудня 2024

Моркву не бажано зберігати разом з буряками, і протипоказано – з капустою

Фото з відкритих джерел.

Зберігати моркву разом з буряками можно недовго, а з капустою – ніколи, адже у цих овочів різні температурні режими, різне дихання. Коренеплоди, що переохолодилися або пересохли, найчастіше уражаються грибковими хворобами, – розповів міжнародний консультант зі зберігання Павло Булгаков.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

Зберігати моркву з іншими овочами небажано, бо вони потребують різних умов. «Приміром, температура зберігання моркви має становити 0,3–0,5 °С, а в столових буряків за таких умов всередині можуть з’явитися чорні кільця. Підняти температуру на користь буряків означає нашкодити моркві. Якщо й зберігати їх разом, то недовго і розміщувати лише 10% буряків від загального об’єму моркви. Моркву з капустою на зберігання не закладають узагалі, у них різні процеси дихання. Накопичення великої кількості вуглекислого газу погано позначиться на моркві», – навів приклади Павло Булгаков.

За словами експерта, найчастіше морква страждає від чотирьох грибних хвороб: білої гнилі (склеротиніозу), сірої гнилі (ботритіозу), альтернаріозу і ризоктоніозу.

«Їхня підступність полягає в тому, що збудники проявляються не одразу, а раптово активізуються на другий чи третій місяць зберігання, коли господар переконаний, що все гаразд», – наголосив  консультант зі зберігання.

Він додав, що найбільш схильні до ураження недостиглі, перестиглі, прив’ялі чи переохолоджені коренеплоди, тобто ті, що мали стрес. Спори грибів із легкістю розлітаються за незначного руху повітря й розвиваються за мінімальної зміни умов зберігання, одна з яких – часте відкривання дверей камери.

«За кордоном розвиток хвороб пригальмовують за допомогою димової шашки з діючою речовиною тіабендазол. На жаль, у нас цей засіб не зареєстрований», – сказав експерт.

Він порадив у разі незначного ураження моркви грибними хворобами дещо знизити вологість і температуру (якщо контейнери прикриті, то майже до 0 °С) та на один відсоток підвищити рівень вуглекислого газу (СО2 ), а тим часом організувати розпродаж моркви з камери.

«До дієвих профілактичних методів належить обробка камери і контейнерів фунгіцидами. Її проводять за місяць до завантаження продукції. Якщо деревина, з якої збиті контейнери, чиста і світла, на обробку витрачатися не варто. Попередньо проконсультувавшись зі спеціалістами холодильних установок, камеру й тару можна обробити сіркою. Та тільки не моркву, адже сірка в умовах підвищеної вологості може залишити на коренеплодах опіки», – зазначив Павло Булгаков.


Залишити коментар