Вт. 23 Квітня 2024

Погодні умови сприяють поширенню мишей та хвороб на озимині

Погодні умови наприкінці листопада – початку грудня посприяли розмноженню та поступовому збільшенню чисельності гризунів на посівах.

Про це, посилаючись на результати моніторингу посівів озимини науковцями Інституту захисту рослин НААН, повідомляє прес-служба НААН України.

Зокрема,  у західних та північних областях заселено від 50 до 73% площ із середньою чисельністю 1-3 жилих колоній/га (2-8 нір/колонію). У центральних, східних і південних областях заселено від 6 до 39% площ у центральних за чисельності 1-3 жилих колоній/га (1-4 нір/колонію), на півдні і сході за чисельності 1-2 жилих колоній/га (1-3 нір/колонію), за виключенням Харківської області, де заселено до 67% площ.

Максимальна кількість заселення озимого ріпаку гризунами спостерігається у Львівській області – осередково до 5 жилих колоній/га з 4-8 норами/колонію на 49% площ.

Активність розселення мишовидних гризунів буде зменшуватися за умов зниження температур. Тим не менш, шкода, яку вони спричиняють, залишиться значною. Тому науковці пропонують застосовувати засоби захисту проти гризунів на посівах за наявності 3-5 жилих колоній/га.

Личинки хлібної жужелиці практично повсюдно під дією знижених температур спустилася в нижчі шари ґрунту, але на півдні, де температури лишаються вище 5°C тепла, живлення їх продовжується (шкідник призупиняє живитися за температури 0-5°C).

Борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями, гельмінтоспоріозом, темно-бурою плямистістю, уражено від 1 до 10% рослин на 3-11% площ.

Хворобами пероноспороз, фомоз, альтернаріоз уражено до 7% рослин ріпаку на 2-10% площ, найбільшого розвитку вони набули в західних областях Лісостепу та на Поліссі.


Залишити коментар