Пт. 19 Квітня 2024

Послаблення попиту на свинину чинить тиск на ціни

Цього року  на вітчизняному ринку свинини спостерігається нетипова динаміка напередодні зимових свят. Зазвичай у цей період підвищуються ціни закупівлі та, відповідно, реалізації.

Деякі оператори пов’язують це зі збільшенням обсягів імпорту в 2020 році, зазначають в Асоціації «Свинарі України».

«Гравці ринку свинини в Україні дуже пильно слідкують за розвитком подій у ЄС, побоюючись навали імпортної сировини звідти, – зауважив президент Всеукраїнської асоціації імпортерів м’яса та м’ясопродукції Василь Король. – Дійсно, європейська свинина продовжує падати в ціні. Однак імпортні квоти на обвалену свинину з країн ЄС вичерпалися кілька місяців тому, на м’ясо на кістці – ще минулого місяця. Тож якби саме від цього залежала динаміка внутрішніх цін на свинину, котирування могли б не тільки не послабитися, а й мали б 10-12% зазор для висхідного руху».

Та наразі, за словами експерта, спостерігається зворотна ситуація, що вказує на відсутність впливу імпорту.

«Значною мірою на цінову динаміку нині впливає обвал попиту на свинину з боку HoReCa. Так, частина із закладів не пережила перший карантин, робота решти паралізована в очікуванні чергового локдауну, – підкреслив Василь Король. – Відповідні зміни ще раніше відчув ринок свинини ЄС, адже через зупинку роботи закладів громадського харчування відчутно просів попит на преміальні м’ясні частини, що зрештою вплинуло на ціну інших відрубів».

Він ставить під сумнів очікування напливу імпортної свинини з початку року. «Більшість компаній-імпортерів не очікує здороження свинини у наступні кілька місяців, – зазначив президент Всеукраїнської асоціації імпортерів м’яса та м’ясопродукції. – Завозити й тримати на складі товар, який за кілька тижнів подешевшає, жоден поміркований підприємець не буде. Тож допоки ціни на свинину в Україні не змінять вектор руху, імпорту боятися не варто».

Василь Король вважає, що чутки про значні обсяги імпортної свинини на складах значно перебільшені. Якщо хтось із трейдерів скористався вигідною пропозицією та завіз кілька контейнерів певного мороженого відрубу, то це не матиме критичного впливу на цінову ситуацію на ринку свинини.

«Отже, більший вплив на ціни зараз чинить послаблення попиту при незмінній пропозиції свинини, а також ситуація на суміжних ринках м’яса, зокрема курятини», – резюмував експерт.


Залишити коментар