Ковбаса з риби: подолянин готує страву, якій тисячу років
Для зйомок проєкту обрали каньйон над Дністром, а готували незвичну страву просто неба.
Ковбаса з риби, хвіст бобра та запечені лебеді – чим лише не дивує давня українська кухня. Деякі з цих гастрономічних традицій живі і сьогодні. Так, у кулінарній експедиції спецпроєкту «Жахливо смачно» та телеканалі «1+1» історик за фахом та кухар за покликанням Дмитро Лалач з Кам’янця-Подільського поділився секретами приготування давньої подільської страви – ковбаси з… риби. А також розповів про деякі кулінарні цікавинки, які готували наші предки.
Для зйомок обрали каньйон над Дністром, а готували незвичну ковбасу просто неба. За словами пана Дмитра, ця страва відома ще з Х століття, з часів поширення християнства. Тобто, вже тисячу років.
«А поширення християнства – це і понад двісті пісних днів у році. Тому потрібно було щось їсти. Тож рибна ковбаса була замінником м’яса, буденною стравою», – каже він. І ще, додає, були ковбаси з гороху, гречки. Її також робили і з раків, яких ловили у річках, та навіть з креветок, які козаки привозили з морських походів.
А от гід Анастасія Донець, яка провела екскурсію знімальній групі каньйоном річки Смотрич, розповіла, що, наприклад, в ХVII столітті найбільшим делікатесом в наших предків були страви з… хвоста бобра. А лебедів, запеченими, традиційно подавали молодятам до святкового столу…
Для приготування незвичної ковбаси Дмитро радить обирати жирну рибу, наприклад, білого амура. До подрібненого філе додають посічену цибулю, розтирають масу в макітрі та начиняють тонку кишку. Вимочують ковбасу в молоці та смажать.
Експертка-дієтологиня оцінила давню подільську страву майже на відмінно. Щоправда, зауважила, що смажити – це не найздоровіший варіант приготування страв. А загалом страва ведучій проєкту припала до смаку.
Залишити коментар