Чт. 25 Квітня 2024

Сучасні технології в протезуванні спортсменів – чи дають вони переваги

Не так давно в світ вийшла публікація вчених Борнмутського університету, які проводили дослідження впливу протезів ніг на спортивні результати. Після Олімпіад в Пекіні та Лондоні це питання загострилося – багатьом здалося, що спортсмени з протезами володіють перевагою перед здоровими колегами по цеху. Каталізатором загострення питання став Оскар Пісторіус – в 2008 році він брав участь в забігу на 400 метрів зі здоровими противниками, сам виступаючи з протезованими кінцівками. 4 роки по тому він і зовсім створив революцію – заявився на Олімпійські і Паралімпійські ігри в Лондоні і прийняв в них участь.

Ні для кого не секрет, що Олімпійська та Паралімпійські ігри стали частиною букмекерських прогнозів та ставок. Всі букмекерські контори прогнозують під час цих ігор перемогу чи програш спортивним учасникам. Аби переглянути, які ставки пропонуються, чи аби зробити ставку потрібно зареєструватись у будь-якій букмекерській конторі. При реєстрації БК пропонують своїм користувачам бонуси та акції, у вигляді приємних грошових поповнень. 

Хороші результати Пісторіуса дали їжу для роздумів – чи дійсно паралімпійці з протезами нижніх кінцівок можуть мати перевагу перед здоровими суперниками? Науковий співробітник Борнмутського університету Хосейн Хасані взяв участь в проекті і висловився від імені своїх колег. «Технологія передбачає використання композитних протезів в формі букв« J »і« С ». Незважаючи на те що їх назвали «гепардами», вони лише є формою для збереження енергії. Працюють вони так само, як і відвідні пружини».

За цією технологією проводилися численні дослідження. Зокрема, розглядалося питання збільшення продуктивності, і команда з Борнмутського університету вирішила продовжити ці дослідження. У їх ході були використані статистичні методи визначення несправедливої ​​переваги з боку спортсменів з протезами. Цікаво, що спеціальні забіги для визначення нових результатів часу у вигляді експерименту не були проведені, а вчені використовували в якості матеріальної бази дослідження результати спортсменів на Іграх в Лондоні.

Хосейн Хасані резюмував, що проведене дослідження представило дані, дійсно підтверджують, що спортсмени з протезами користувалися перевагою при проведенні забігів на Паралімпійських іграх в 2012 році. Були вивчені конструкція забігів, дистанція, кількість спортсменів з протезованими кінцівками і їх підсумкові результати. Дослідження команди Хасані показало, що в питанні визначення переваги важливо врахувати всі перелічені фактори разом з методом відбору спортсменів для проведення цих змагань. Хосейн заявив, що дослідження дозволило розглянути питання використання аналогів цих протезів для здорових спортсменів, оскільки вони отримають можливість розвитку більш високій швидкості.

Вже після цього етапу команда університету Борнмута провела повторне дослідження результатів Паралімпійських ігор в період 2004-2012 рр. Результатом проведених заходів стало підтвердження підсумків першого дослідження і отримання більш докладної інформації про використання протезів під час бігу. Таким чином, впровадження технологій в спорт дозволило істотно поліпшити попередні результати для спортсменів – учасників Паралімпійських ігор.

З моменту виходу наукової роботи команди Хасані пройшло 6 років, і з тих пір вчені продовжують відстежувати еволюцію в виробництві протезів для спортсменів і співвідносити її з результатами. З отриманих матеріалів дослідження можна зробити висновок: виробники виконали величезну роботу, яка дозволила вивести паралімпійський спорт на новий рівень. Багато оглядачів з цим не згодні – на їхню думку, легка атлетика скоро повинна перетворитися в Формулу-1, де індивідуальна складова спортивної дисципліни втрачається через високу роль роботи команди. А як думаєте про це ви?


Залишити коментар