Україні бракує часнику власного виробництва
Хоча часник і є традиційною для України культурою, проте в середині держави його майже не вирощують. Промислове виробництво складає не більше 10% від загальних потреб. За офіційною статистикою в Україну імпортують близько 10 тис. тонн часнику, що у грошовому вимірі становить близько $8 млн щороку.
Про це розповіла cпівзасновник ТОВ «UkrUP» Анна Морозова, повідомляє Agravery.
«Ми не маємо досвіду вирощування – є проблеми із відповідним посадковим матеріалом, технікою. У нас господарі не знають, коли краще зрізати стрілку, якою скобою копати та у які ящики складати часник. Звична пшениця та кукурудза це, звичайно, добре, проте часниковий бізнес сьогодні дозволяє заробляти не менше. Ця культура потребує значно менше площ – відповідний рівень рентабельності можна мати, починаючи з декількох соток. Великі агрохолдинги ніколи не були нею зацікавлені – аби висівати великі площі (сотні гектарів) потрібно значно глибше знати технологічні моменти (а їх не мало), працювати над доробкою, зберіганням продукції тощо. У підприємств середнього масштабу просто не дійшли до руки цієї культури – немає масованого збуту в середині країни. Тому можна сказати, що певний час часник залишався поза увагою аграріїв. Найкращим сценарієм для подальшого розвитку часникової галузі може стати кооперація», – зазначила Морозова.
За її словами, часник, як компонент, використовують у багатьох галузях промисловості і його купують за дуже прийнятною ціною – виробники ковбас, м’ясної продукції потребують великої кількості часнику. Але можна придумати і додатковий заробіток. Так, наприклад, можна продали рітейлу побічний продукт виробництва – часникову стрілку, яку вони потім маринували і так отримали додатковий прибуток – близько 5-10 грн за кг. Є також зацікавленість покупців у молодому часнику, якого дуже мало на ринку.
«Потреба внутрішнього ринку доволі суттєва. Щодня отримуємо велику кількість дзвінків щодо співпраці. Питання лише у якості, кількості та ціні. Станом на сьогодні ціна товарного часнику стартує від 45 до 60 грн за кілограм – це цілком рентабельно», – зауважує експертка.
Вона також відзначає, що ТОВ «UkrUP» веде перемовини щодо експорту продукції на наступний рік із деякими європейськими країнами.
«У нас є квоти на поставки часнику до ЄС у 500 тонн щорічно, які ніхто не вичерпує – це надто багато. Вивчивши іноземні ринки та провівши калькуляцію, ми зрозуміли, що ціна на внутрішньому та зовнішньому ринках фактично однакова. Адже оформлення документів для поставок на зовнішні ринки, сертифікації обходиться господарству немало», – додає Морозова.
Залишити коментар