Пт. 29 Березня 2024

Україна побила власний рекорд з експорту зерна

За підсумки 2019/2020 маркетингового року, українські експортери реалізували на світовий ринок 57,2 млн тонн зернових та зернобобових, з них 30,3 млн тонн кукурудзи, 20,5 млн тонн пшениці та 5,1 млн тонн ячменю, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов. Про це повідомляє Урядовий кур’єр, пише agronews.ua.

За словами науковця, такий результат на 13,5% перевершив рекордні показники попереднього року. Зокрема, з початку поточного року було експортовано 25,5 млн тонн українських зернових, що дало зернотрейдерам доходу понад 4,5 млн доларів США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екзотична шоколадна ліана активно обплітає сади українців

Основні покупці порівняно з попереднім роком майже не змінилися – це насамперед країни Азії та Африки і Європа. Втім, географія таки дещо розширилася. Зокрема. в Азії до покупців нашого збіжжя додалися Південна Корея та Бангладеш.

Також, Єгипет, який був головним покупцем нашого зерна протягом багатьох років, дещо поступився Китаю і посів друге місце. Китай закупив майже 15% усього обсягу українського експорту зернових (у вартісному виразі), тоді як Єгипет – 14,3%.

За цими лідерами йдуть Нідерланди (7,7%), Іспанія (7,3%), Туреччина (6,6%). Частка решти імпортерів зерна з України становить менш як п’ять відсотків.


Залишити коментар