Пт. 29 Березня 2024

Екзотична шоколадна ліана активно обплітає сади українців

Акебія, або шоколадна ліана, для України рослина малознайома, багато хто вважає її лише декоративною квітучою рослиною. Однак плоди, кора і навіть листя цієї рослини мають досить велике і вельми корисне застосування, пише SEEDS.

Спочатку садівники вподобали акебію саме через квіти, і полонила не тільки їх краса, а неймовірний кавово-шоколадний аромат. До слова, цвіте цей чагарник досить довго – з середини весни до початку осені.

А ось плодоношення триває з початку і до пізньої осені. Плоди і за розміром, і за формою нагадують корнішони. Шкірка в них товста, а м’якоть соковита і ароматна. За смаком акебія нагадує банани, лічі та маракую.

Забарвлення плоду в залежності від сорту може бути як світло-зеленим, так і пурпурно-коричневим. Шкірка також двох видів: гладка однотонна і груба плямиста. Існує всього 2 види цієї рослини: акебія п’ятилистна і акебія трилистна. Перший вид вельми зимостійкий і може спокійнісінько рости в Україні.

Наразі акебія культивується переважно в Китаї, Японії і Південній Кореї, хоча батьківщиною цієї рослини є Східна Азія.

Шоколадна ліана – це теплолюбива, але водночас морозостійка рослина. Оптимальна плюсова температура для її життєдіяльності – 22-24 °С. Але вона здатна витримувати і двадцятиградусні зимові морози.

У теплому кліматі ця рослина вічнозелена. Але якщо її вирощувати в середній смузі, то вона на зиму скидає листя. Однак восени доведеться подбати про утеплення чагарника за допомогою плівки, яку взимку слід добре засипати снігом, або опалим листям.

Зазвичай акебію вирощують з насіння. Починати це робити найкраще в осінній період, коли насіння ліани тільки зібрані. Насіння зараз є в багатьох спеціалізованих магазинах України, їх вартість стартує від 65 гривень за упаковку.

Також популярністю користується живцевих спосіб висаджування шоколадної ліани у відкритий грунт. Наразі саджанці цього чагарнику коштують приблизно 180-200 гривень за штуку. Посадку саджанців краще здійснювати навесні.

Плоди акебії їдять як десерт, їх шкірку фарширують курячим фаршем або м’ясом, обсмажуючи на маслі. В їжу використовують не тільки плоди, але і молоді бруньки і пагони.

З листя акебії готують смачні напої. Листя і кора акебії мають жарознижувальні властивості. Їх використовують як знеболюючий засіб. Їх додають до м’яса і риби як прянощі.

Народні умільці плетуть з пагонів різні предмети для будинку: кошики, меблі для саду та інші дрібнички.

Молоді бруньки заварюють, як чай, пропаривши і висушивши їх перед цим. З листя і квітів отримують приправи до рибних і овочевих страв.

Акебією також прикрашають десерти і використовують як начинку для випічки. Незважаючи на те, що шкірка плодів гіркувата на смак, японці використовують в їжу і її, запікаючи на відкритому вогні разом з іншими овочами. Також м’якоть, квіти і листя, додають в різні салати.

У Китаї шоколадна ліана має величезне поширення і зростає буквально в кожному саду. На півночі Японії ліана повсюдно вирощується в садах як наш дикий виноград, який обвиває численні опори і піднімається по ним до 10 метрів заввишки.


Залишити коментар