Чт. 18 Квітня 2024

Кукурудза на полях України радикально змінює колір

Чорна кукурудза за останній рік почала впевнено вкорінюватися на полях багатьох аграрних господарств України. І ось що цікаво: вітчизняні покупці набагато активніше цікавляться заокеанською диковинкою, ніж покупці ближнього зарубіжжя. Про причини таких товарних вподобань SEEDS розповів Павло Яковлєв – співзасновник і керівник компанії “ЯК трейдинг”, що входить до складу фермерського господарства “Ніжин Агроінвест”.

– Хоч і чорна, але ця кукурудза цукрова? Її можна просто зварити і з’їсти?

– Це цукрова кукурудза. Але відрізняється вона від звичайної кукурудзи не тільки кольором. Ще у неї дуже багато білка, відповідно вона набагато швидше готується. Рази в два швидше.

Її ми вирощуємо тільки перший рік, і поки її дуже мало. В цьому році було всього близько 8 тисяч качанів.

Перший рік ми її намагаємося і продавати. Вона трохи затрималася в дозріванні. Ми пропустили сезон загальної кукурудзи. Через це нам її зараз досить складно запропонувати.

Павло Яковлєв – співзасновник і керівник компанії “ЯК трейдинг”, що входить до складу фермерського господарства “Ніжин Агроінвест”

Для того що б її продати, потрібно було виконати чималий маркетинговий хід, пояснити людям, що це не кукурудза, яка пропала, що вона не фарбована. Що це просто такий сорт. Особисто я за смаковими якостями особливої ​​різниці не відчув.

– Звідки насіння? Це вітчизняний сорт?

– Ні, це імпорт. Насіння ми імпортували з Перу.

– Перший рік складно говорити про ринок збуту, і все ж: хто купує таку диковинку?

– Зараз це досить вузький сегмент для HoReCa. Купують ресторани, для того, що б якось здивувати своїх клієнтів. Ми розглядаємо її, як і чорну булку в бургері. Спочатку ніхто не розумів – всі думали, що вона пофарбована простими барвниками, і тільки потім стало відомо, що в якості фарби використовується натуральний барвник – чорнило каракатиці.

– Крім HoReCa, чи були спроби продавати чорну кукурудзу в магазинах?

– Подавали її в “Метро”. Але тільки в одному магазині Києва. Розійшлася добре, але знову її закуповувати не стали – сезон  пройшов, і замовники розуміли – вона залишиться.

– Наскільки вона дорожча за звичайну кукурудзи?

– Зараз ми її виставляємо в ціні на 40% дорожча за звичайну. За рахунок ексклюзиву. За собівартістю вирощування вона не набагато дорожча за звичайну кукурудзи. Але є нюанси. Це та культура, яка не вирощується масово – вона на краплинному поливі. Тому трохи дорожче.

Але, в принципі, ціна її така ж, як звичайної кукурудзи. Це зрештою просто кукурудза.

– Чи збираєтеся розширювати площі під чорною кукурудзою?

– Збираємося, але поки не знайшли ринок. Ми зараз і на експорт її активно пропонуємо. Інтерес є, але дуже обережний – вони поки і самі не знають, що це таке.

В Європі вони набагато обережніші, ніж у нас в Україні. У київські ресторани привозиш – вони пробують, і процес більш-менш розкручується. Але в Європі це все більш обережно: чому чорна, як чорна? Які сертифікати? Де взяли насіння? Вони будь-яке питання дуже активно вивчають.

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua


Залишити коментар