Пт. 29 Березня 2024

Як орендатору законно втримати землю

Аграрію потрібно сплачувати орендні платежі за землю своєчасно, адже невчасна сплата, або сплата в неналежній формі – одна з основних підстав для розірвання договорів в судовій практиці.

Таку думку висловив адвокат, керуючий партнер компанії “Kosovan Legal Group” Анатолій Косован під час заходу “Вільний ринок землі: погляд юриста, банку та агрохолдингу”, організованого Ukrainian Food Valley.

При цьому орендодавець може спеціально шантажувати орендаря, не підписуючи потрібні папери, тому потрібно заздалегідь чітко прописувати розмір і форму сплати та будувати партнерські стосунки із громадами, адже існують непоодинокі випадки, коли пайовиків налаштовують проти орендаря, щоб потім перекупити землі, каже фахівець.

Анатолій Косован розповів, що для придбання земель сільськогосподарського призначення потрібно попрацювати над своєю бізнес-стратегією та фінансовими можливостями, врахувати позиції найближчих до вас конкурентів та антимонопольні обмеження.

Також адвокат висловив свою думку про ринок землі.

“Що на даний момент зрозуміло стосовно ринку землі? В першу чергу – він однозначно буде відкриватися з жовтня 2020 року.  На даний момент ще існує багато невизначеності, але вже відомі деякі параметри ринку землі.

Зокрема, 99% іноземців одразу не допустять на ринок землі, але наразі взагалі вирішується питання чи взагалі його відкривати для іноземців. Також зараз зменшують загальний обсяг землі, яким зможе володіти один покупець або пов’язані з ним особи”, – зазначив Анатолій Косован.

В свою чергу, головний технолог компанії “KERNEL Open Agribusiness” Віталій Андрющенко  презентував програму партнерства і сталого розвитку для малого та середнього бізнесу ”OpenAgribusiness’. Проект має на меті співпрацю на прозорих умовах, які будуть доступні кожному фермеру та доступ до фінансування  на придбання необхідних ресурсів під 10% річних у валюті, доступ до технологій та випробуваних рішень у галузі точного землеробства, захист від рейдерства.

Керівник з розвитку агропрограм та партнерства “Райффайзен Банк Аваль” Микола Волков розповів чому не слід очікувати активного кредитування банками покупки землі в перші місяці після запуску ринку.

“Ринок банківського фінансування землі буде розвиватись досить повільно через значні часові витрати на нотаріальне оформлення купівлі-продажу та договори застави кожного паю з одночасною перевіркою всіх обмежень.

Важливим елементом прийняття рішень щодо фінансування банками є фінансовий стан компанії та її рівень EBITDA який прогнозовано знизиться в цьому році за рахунок росту витрат, падіння курсу долару та гривневої ціни продукції. Це знизить максимально можливі ліміти фінансування частина з яких могла б піти на купівлю землі. Держпідтримка у вигляді компенсації облікової ставки планується тільки невеликим господарствам”, – висловив думку Микола Волков.


Залишити коментар