Вт. 23 Квітня 2024

Українське насіння за крок від виходу на ринок ЄС

Україна знаходиться за крок від виходу на ринок насіння ЄС. Так вважають ц Насіннєвій асоціації України, але це вимагає координації зусиль галузі та держави.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією Інфоіндустрія

Україні слід розвивати насінницькі потужності і домагатися не тільки визнання якості вітчизняного насіння на європейському ринку, а й можливості експорту в ЄС.

За словами Сюзанни Григоренко, виконавчого директора Насіннєвий асоціації: “На сьогоднішній день європейські виробники вільно, без будь-яких обмежень і мит постачають в Україну насіння на суму близько 150 млн дол. США на рік, тоді як наша країна поставляє насіння в країни колишнього СРСР, а в ЄС майже нічого.

Причиною такого стану справ є відсутність рішення ЄС про еквівалентність вимог українського сертифікації вимогам ЄС. Процес визнання української сертифікації Європою затягнувся і потребує вирішення найближчим часом”.

Насіннєва асоціація України відзначає, що потрібно вжити заходів на вищому рівні, щоб прискорити визначення України як країни, яка має статус еквівалентності по системі сертифікації насіння.

Україна повинна пишатися вітчизняними насінням, не менше, аніж пам’ятками – заявив глава правління Насіннєвої асоціації України, генеральний директор MAS Seeds (ТОВ “Маїсадур Семанс Україна”), Ромен Дестйо.

За його словами, метою розміщення виробництва насіння в Україні компанією MAS Seeds, було наповнення внутрішнього ринку України і РФ, а планів експорту з самого початку не було.


Залишити коментар