Чт. 28 Березня 2024

Учені розгадали таємницю імунітету рослин

Науковці Іллінойського університету (США) відкрили білок, який вмикає захисні організми рослини як реакцію на втроргнення бактеріального збудника.

Томати застосовують цей метод, коли на них потрапляє бактеріальний збудник, відомий як Pseudomonas syringae pv., який викликає хворобу плямистості. Вчені розуміють, як помідор розпізнає цей збудник і знають багато рослинних білків, які беруть участь у сигнальному каскаді, але до недавнього часу вони не знали, що пов’язує ці два процеси. І ця таємниця, яка існує вже десятиліттями.

У недавній роботі, опублікованій в Molecular Plant-Microbe Interactions, вчені описали білок під назвою Mai1, який відіграє роль у цьому відсутньому ланці. Вони виявили, що, коли вони пригнічують дію Mai1, рослини вже не можуть захищатися від збудників хвороб через реакцію загибелі клітин. В результаті ці рослини були більш чутливі до бактеріальної інфекції.

«Наша ідентифікація білка Mai1 як центрального регулятора імунітету в томатах розширила наше розуміння механізмів сигналізації рослин, і це також впливає на потенційне генетичне поліпшення врожаю, яке ще належить вивчити», — розповіла співавторка статті Сара Рефі Хінд.

Це дослідження також показало, що пригнічування Mai1 пригнічує рослини, роблячи листя крихким і підвищуючи чутливість до легкого стресу, включаючи стійкість до пестицидів.


Залишити коментар