Пт. 29 Березня 2024

Вирощування кукурудзи на насіння у 10 разів прибутковіше товарних посівів — експерт

За розрахунками Насіннєвої асоціації України, один гектар товарної кукурудзи приносить приблизно 1,2 тис. доларів доходу, при цьому, у разі вирощування кукурудзи на насіння з аналогічної площі можна отримати в 9-10 разів більшу виручку.

Такою думкою в блозі на сайті Latifundist.com поділилась Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

«Рентабельність виробництва насіння в Україні значно вища, ніж виробництво товарних культур. За нашими розрахунками, 1 га товарної кукурудзи приносить фермеру приблизно 1,2 тис. доларів, тоді як у разі вирощування кукурудзи на насіння 1 га може принести в 9-10 разів більше прибутку! Втім, наразі товарною кукурудзою в Україні засівається 5 млн га земель, разом з тим, площа насінницьких посівів культури сягає 24 тис. га», — зазначила Сюзанна Григоренко.

На її думку, попри істотні обсяги імпорту посівного матеріалу, вітчизняні виробники насіння є конкурентоспроможними на міжнародному ринку і експортують насіння окремих сільгоспкультур за кордон. В Україні на даний момент формується сильна насіннєва галузь: не лише українські, а й багато європейських насіннєвих компаній займаються повним циклом виробництва насіння, включаючи й експорт посівного матеріалу.

«Виникає резонне питання: чи повинні вітчизняні виробники насіння задовольнятися такою ситуацією і не намагатися збільшити обсяги і, що головне, прибутковість і географію експорту? Адже зрозуміло, що європейські аграрії є одними з найбільш платоспроможних у світі, що робить цей ринок насіння хоч і вимогливим, втім дуже ємним. Єдине, що зараз потрібно — це включити Україну до прийняття в перелік країн — не членів ЄС, які отримали статус еквівалентності по системі сертифікації насіння», — підсумувала виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.


Залишити коментар