Пт. 29 Березня 2024

Осінні помилки дачників і городників

Восени хочеться швидше закінчити збір урожаю, прибрати город і відпочити, аби почати весняні роботи з новими силами. Тож поспіх городників і садівників завершити сезон призводить до помилок. Про найбільш поширені з них – у нашій публікації.

Припинення прополювання грядок

Слід пам’ятати, що у бур’янів саме восени дозріває насіння, яке вітер розвіює по всій ділянці. І навесні воно проросте. Найкращий вихід із цієї ситуації – посів рослин-сидератів, які заглушать бур’яни і підживлять грунт. Або ж регулярне скошування чи просапування молодих бур’янів (до появи цвіту). Щоб насіння не висівалося на город, обов’язково скошувати траву на всій присадибній ділянці, а особливо – навколо городу.

Несвоєчасна обрізка багаторічних рослин

Аби багаторічні рослини (квіти, дерева, кущі) навесні були акуратними та мали гарний вигляд, їх потрібно підстригати восени. На квітнику – видаляти надземну частину тих рослин, які навесні починають проростати з кореня. Бо коли у рослин з’являться нові паростки і пагони, видалити старі буде набагато складніше.

Рання осіння обрізка стимулює ріст нових пагонів у ягідних кущів, змушує кущ екстрено оновитися, а не готуватися до зими. Щоб цього не сталося, слід обрізати рослини після закінчення сокоруху – коли впаде листя, і ще не буде сильних морозів.

Також потрібно зробити санітарну обрізку – видалити всі поламані, хворі, сухі гілки.

Звичка залишати опале листя, гнилі плоди

Гнилі та вражені хворобами плоди в саду чи на грядках не стануть добривом, а лише джерелом розповсюдження хвороб, що призведе до зменшення або й втрати нового врожаю.

До того ж в купах листя зимують щурі, польові миші, капустянки, спори грибків. Шкідники вилізуть після зимового сну дуже голодними і поїдять цибулини корисних рослин, оселяться на деревах і кущах на вашій ділянці і будуть під’їдати молоді коренеплоди. Тому опале листя, хворі гілки спалюють, а зіпсовані фрукти й овочі потрібно виносити за межі ділянки.

Викопування цибулин перших весняних квітів

Якщо ви хочете, щоб ваші клумби стали ошатними вже у березні-квітні, подбати про це варто якраз восени. Цибулинам перших весняних квітів (тюльпанів, крокусів, нарцисів, мускарів, гіацинтів тощо) потрібна тривала зимівля в грунті.

Не сіяти зелень

Щоб отримати ранній врожай зелені, саме восени потрібно про це подбати. Деякі культури (шпинат, салат латук, редис, петрушку) добре посіяти на зиму, щоб навесні отримати ранній врожай. Посіви прикрийте агро-тканиною.

І завжди пам’ятайте, що восени вашому саду і городу потрібне ретельне прибирання.


Залишити коментар