Пт. 19 Квітня 2024

Аграрії України терміново міняють плани на посівну

Погодні умови впливають на посівну кампанію в Україні, поки в низці областей ішли дощі, які не дозволяли вийти в поле, в інших стояла спека і аграрії навпаки – чекали вологи. Про це повідомили в прес-службі Всеукраїнської аграрної ради.

“На велику кількість опадів та неможливість вчасно засіятись нарікають аграрії у ряді областей Західної, Центральної та Північної України – Вінницькій, Хмельницькій, Львівській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Чернівецькій. У цих регіонах пройшли сильні дощі з грозами, а подекуди і градом. Декотрим господарствам це завадило вчасно засіяти сою, соняшник, кукурудзу.

Ще одна несприятлива ситуація, яку створюють опади, – неможливість вчасно внести добрива на ранні зернові та зерно-бобові культури, які уже зійшли. Окрім того, надмірна вологість провокує появу хвороб у рослин – кореневої гнилі, борошнистої роси та септоріозу на зернових”, – акцентували у профільному відомстві.

Деяким сільгоспвиробникам доводиться пересівати культури, оскільки сильні дощі їх змили.

Разом з тим на півдні та сході України – в Донецькій, Луганській, Миколаївській, Херсонській, Одеській областях – опади пройшли помірні. А в деяких районах Запорізької області впродовж місяця була посуха.

“У четвер на кінець-то пройшли дощі і ситуація поліпшилась. До дощів була напружена ситуація з яровими ячменями, горохом, бо все горіло. Добре, що хоч не було максимальних температур. Для нас цей дощ дуже бажаний”, – розповідає директор ПП “Укрлітагро” Сергій Шарапов із Запорізької області.

За даними Укргідрометцентру з 27 квітня по 6 травня на Західній і Північній частині України випала місячна або навіть півторамісячна норма опадів. Така кількість вологи призводить до перезволоження верхніх шарів ґрунту та високої відносної вологості повітря.


Залишити коментар