Пт. 17 Травня 2024

На Рівненщині сіють кавуни

Сільгоспвиробники Рівненщини цього року дещо змінили структуру посівів. Про це розповів голова Рівненської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Андрій Кузьмич виданню «Рівне вечірнє».

«Багато людей, в тому числі і я, насадили цибулі та моркви — навіть ті, хто раніше цього не робив. Адже нині на ці овочі, навіть старого врожаю, тримається висока ціна. Очікуємо на новий врожай, але багато залежатиме від погодних умов, а вони поки залишаються складними», — зазначив він.

І додав, що чимало цибулі довелось пересівати. Через весняні приморозки вона стресує. Дехто сіяв цибулю під час дощів, а потім різко стало сухо, і на ґрунті утворилася кірка — міцна, як броня. Кукурудза чи картопля таку легко проб’є і вилізе нагору, а от цибуля — ні, оскільки має низьку початкову енергію росту. Без наступного поливу чи дощу рослина просто гине.

«Цього року кавунами здивує Рівненщина. Це нетипово для нас, але з’явилася ніша на цей продукт, і тому цього року їх висадили чимало. Скажімо, всього за 20 км від Рівного нині садять аж 12 га кавунів. Крихкість і солодкість дуже залежать від погодних умов, херсонські баштанні дозрівають під південним сонцем. Повітря, сонце і вода — це те, що формує смак. У нас клімат, звісно, відрізняється. Але повірте: наші рівненські кавуни, які будуть у нас на ринку, виявляться не гіршими за херсонські.

Тож не думаю, що буде такий дефіцит і ажіотаж на кавуни, як торік — хто захоче, зможе поласувати. Раніше не було сенсу садити їх на Рівненщині, бо везли дешеві з півдня. Але ситуація змінилася, і люди ризикнули на експеримент», — додав  Андрій Кузьмич.

Крім того, за його словами, з’явився попит на броколі, шпинат, руколу, спаржу. А от споживання картоплі, навпаки, починає падати. Багато господарств категорично відмовилося садити картоплю, адже зараз її закупівельна ціна всього 3,5-4 грн/кг.

«З екзотичного, але не масового, у нас взялися вирощувати нут. Також фермери цікавляться фундуком та обліпихою, це нішеві культури. Все ж з технічних культур у нас переважають соя, соняшник, ріпак, кукурудза, пшениця. Багато цього року посіяли гречки, врожай обіцяє бути хорошим. Перше місце традиційно тримають малина-полуниця і городина. А от квасолі на Рівненщині чомусь вирощують мало», — підсумував експерт.


Залишити коментар