Виробництво плодів і ягід у 2020 році становило 52 кг на одного українця
У споживчому кошику українців плоди та ягоди перебувають практично на останньому місці за рівнем відповідності фактичного споживання раціональній нормі – 82 кг на особу на рік (без винограду). У 2020 році попит на них задовольнявся лише на 71,3% – 58,5 кг на особу.
Про це пише журнал «Садівництво по-українськи».
За всіма видами продукції торішні показники виробництва перевищують споживання через незначні обсяги імпортних надходжень та експортних постачань. Так, споживання ягід – 2,6 кг на особу на рік, горіхів – 0,5 кг, плодів кісточкових культур – 14 кг, зерняткових – 27 кг.
Виробництво плодів і ягід у 2020 році становило 52 кг на особу. Зокрема, зерняткових – 30,6 кг, кісточкових – 12,3 кг, ягід – 3,1 кг, горіхів – 2,7 кг. Такий рівень нижчий за норму споживання в 1,6 раза.
Найвищий рівень споживання плодів у Київській області – до 65 кг на одну особу на рік. Причому у міського населення – до 77 кг, тоді як у сільського вдвічі менше – до 40 кг. Така різниця пояснюється тим, що імпортовані плоди, зокрема цитрусові та банани, споживають переважно міські жителі, тоді як потреби сільських через нижчу купівельну спроможність і обмежений доступ задовольняються переважно продукцією власного виробництва.
Потреби українців у плодах і ягодах за рахунок власного виробництва задовольняються лише на 64%. Зокрема, плодів зерняткових культур – на 55%, кісточкових – на 81%, ягідних – на 83%.
Інша ситуація із забезпеченням потреб населення у волоських горіхах. На перший погляд, очевидне перевиробництво, як порівняти з раціональною нормою споживання вдвічі.
При цьому практично 100% горіхів виробляють господарства населення – у 2020 році це 112,4 тис. тонн. До 35% обсягів у них закуповують посередники для формування експортних партій. І для внутрішнього споживання залишається 80-85 тис. тонн нелущених горіхів, а це до 2 кг на особу на рік.
Залишити коментар