Нд. 8 Вересня 2024

Безелектричний холодильник своїми руками

керамічні горщики

Керамічні горщики, фото з сайту Ukr.Media

У світі, де технології постійно розвиваються, іноді варто звернутися до перевірених часом методів. Один з таких методів – створення холодильника без електрики, що використовується на Близькому Сході та в Африці. Ця проста, але ефективна техніка дозволяє зберігати продукти холодними навіть у спекотному кліматі, використовуючи лише керамічні горщики, пісок та воду. Можливо, цей “винахід” допоможе і під час вимкнень електрики.

Стародавня техніка охолодження

Хочете вірте, хочете ні, але вам не потрібний холодильник, щоб продукти залишалися холодними. Просто візьміть кілька керамічних горщиків, пісок та воду, і ви отримаєте портативний неелектричний міні-холодильник власноруч перевірений часом, інформує Ukr.Media. Врешті-решт люди зберігали їжу протягом тисяч років, перш ніж з’явилися холодильники. А люди на Близькому Сході та в Африці вже давно використовують подібні пристрої, щоб запобігти псуванню їжі у спекотному та сухому кліматі.

Інструкція зі створення холодильника без електрики

  • Візьміть два неглазуровані керамічні горщики — щоб один міг поміститься всередину іншого.
  • Наповніть дно великого горщика кількома сантиметрами піску.
  • Поставте менший горщик усередину великого.
  • Заповніть простір між горщиками піском.
  • Налийте воду у пісок.
  • Накрийте горщики керамічною кришкою або вологою тканиною. Тепер ви готові зберігати продукти у домашньому холодильнику. Тільки не забувайте додавати воду в пісок щодня, тому що вона випаровується для охолодження їжі.

Принцип роботи керамічного холодильника

Коли вода випаровується через глину, вона вивільняє енергію повітря і охолоджує простір усередині горщика. Це все одно, що бризкати водою на обличчя в спекотний день. Вода випаровується зі шкіри, охолоджуючи її у процесі. Охолоджуюча рідина холодильника насправді працює аналогічним чином, використовуючи випар для відведення тепла з самого холодильника. Ось чому задня частина вашого холодильника така тепла.

Ці охолоджувачі корисні в місцях, де немає електромереж, але вони також відмінно підходять для людей, які не мають холодильників, яким потрібно більше місця або які хочуть скоротити свої рахунки за електроенергію. Щодо останнього пункту: вони також набагато кращі для навколишнього середовища, оскільки не вимагають жодного палива, а тим більше нафти чи газу.

Найкраще тримати горщики у тіні, оскільки сонце зігріє їх, але ви також можете поставити їх у вітряне місце — вітер змушує воду випаровуватись швидше, що швидше охолоджує їжу. Вони найбільш ефективні у посушливому кліматі, тому що вода випаровується більше, коли її менше у повітрі.


Залишити коментар