Нд. 8 Вересня 2024

Які штрафи за порушення правил експлуатації лічильників в Україні

Споживачам загрожують високі штрафи за спотворення показників.

Лічильник

Лічильник

Регулярна перевірка лічильників є важливою складовою комунального господарства, що допомагає забезпечити точний облік споживання ресурсів. Недотримання правил експлуатації та перевірки лічильників може призвести до значних штрафів для споживачів. Розглянемо основні аспекти цього питання та можливі наслідки порушень. Про це інформує TELEGRAF.

Терміни проведення обов’язкової перевірки

Ця процедура є обов’язковою для всіх громадян, її необхідно виконати протягом трьох місяців після опалювального сезону. Але для українців, які мешкають у зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, діють винятки.

Штрафи за порушення правил експлуатації газових лічильників

Щодо перевірки газових лічильників, то українці можуть отримати штраф, якщо провели мимовільний газопровід, відновили відключене газопостачання без відповідного дозволу, під’єднали додаткові газові пристрої, а також зірвали пломбу або пошкодили лічильник. Якщо споживач втрутився в роботу пристрою і сам його демонтував, йому може загрожувати штраф у розмірі від 850 до 3400 гривень. Якщо клієнт перешкоджає перевірці лічильника, то його можуть оштрафувати на суму від 850 до 2550 гривень. Якщо споживач зірвав пломбу, він може заплатити штраф до 100 000 гривень.

Відповідальність за порушення правил використання лічильників води

Отримати грошове покарання споживач може також за порушення, пов’язані з лічильником на воду. Наприклад, якщо почав використовувати водопостачання в обхід пристрою, якщо самостійно демонтував облікові пристрої, втрутився в роботу лічильника або не допустив контролера здійснити перевірку.

Якщо на пристрої буде виявлено магніт, то штраф споживачеві нараховуватиметься за кожен день з моменту останньої перевірки, а сума на добу може становити 500 гривень. Якщо порушено антимагнітну пломбу, штраф становить до 20 000 гривень. За втручання в роботу пристрою клієнту доведеться заплатити штраф у розмірі від 50 до 200 неоподатковуваних доходів.

Раніше ми писали про те, що світла може бути не більше 4 годин на добу.


Залишити коментар