Нд. 29 Вересня 2024

Рецепт автентичного квасу з мʼятою

квас

Цей рецепт увійшов у збірку «Смачна Кропивниччина». Фото з відкритих джерел.

Волонтери етнопроєкту «Баба Єлька» під час експедицій по Кіровоградщині збирають старовинні українські пісні, одяг та рецепти. Зібрані рецепти увійшли у збірку «Смачна Кропивниччина». Серед них й рецепт квасу із житніх сухарів з м’ятою від Марії Ковтюх (1936 — 2020 роки життя) з Новгородки. Пропонуємо приготувати домашній квас за адаптованим українським рецептом.

Інгредієнти:

150 г житніх сухарів,

100 грамів свіжої м’яти,

200 грамів (одна склянка) цукру,

10 грамів дріжджів,

3 літри питної води (окропу).

Спосіб приготування:

М’яту помийте, наріжте, залийте невеликою кількістю окропу і дайте настоятись. Сухарі з житнього хліба підрум’яньте в духовці перекладіть у емальовану каструлю.

Залийте сухарі приблизно півтора літрами окропу і поставте, періодично помішуючи, в тепле місце на 1-2 години.

У підготовлену тару (наприклад, скляну трилітрову банку) злити настій з сухарів. Потім сухарі знову залийте півтора літрами окропу, і так само дайте настоятись у теплі пару годин. Злийте цей настій до банки.

В отримане у банці сусло має бути температурою приблизно 20-25 градусів за Цельсієм. Додайте до них настій з м’яти й цукор, розмішайте. Дріжджі розведіть у невеликій кількості води й також додайте до сусла. Поставте банку з квасом настоятися на 10 годин у теплому місці.

Після готовий квас можна розлити по пляшках і поставити у холодильник, щоб смакувати холодним у літню спеку.


Залишити коментар