Картопля знижує ризик передчасної смерті
Нове дослідження показало, що якщо збільшити кількість картоплі у вашому регулярному меню, можна знизити ризик передчасної смерті. При цьому, щоб отримати максимальну користь, готувати її потрібно певним чином.
Чим корисна картопля
Картопля містить багато важливих поживних речовин, а саме:
- калій,
- харчові волокна,
- вітаміну С,
- фенольні кислоти.
“Крім того, картопля містить стійкий крохмаль, який діє як клітковина в організмі. Стійкий крохмаль утворюється, коли картоплю варять, охолоджують, а потім знову нагрівають”, – пояснила доктор медичних наук Ліза Ендрюс.
Інші дослідження показали знижений ризик смертності від серцево-судинних захворювань серед людей, які віддають перевагу картоплі.
Також дослідження, яке проводив аспірант кафедри харчування Університету Осло Ерік Крістофер Арнесен, показало, що додаткові 100 грамів картоплі в щоденному раціоні були пов’язані зі зниженням ризику смерті на 4%.
Як стверджує автор дослідження, це не вказує, що картоплю потрібно вважати суперпродуктом, а свідчить лише про те, що коренеплід “не такий вже й поганий, як про нього говорять”.
Як готувати картоплю, щоб вона була кориснішою
Зрозуміло, при цьому слід віддати перевагу стравам, які не потребують смаження, адже в процесі смаження картоплі людина піддається впливу акриламіду.
“Акриламід утворюється в картоплі під час смаження за високих температур унаслідок так званої реакції Майяра. Він визнаний імовірним канцерогеном”, – акцентує Арнесен.
За словами вченого, краще запекти картоплю з травами та рослинною олією або подати запечену картоплю з овочами, приготованими на пару, і грецьким йогуртом.
Залишити коментар