Чт. 27 Червня 2024

Садівник з Полтавщини вирощує рідкісний чишкоглід

Цього року науковець і садівник Володимир Меженський з Полтавщини сподівається вперше отримати плоди рідкісного чишкоглоду, або глоду сивіючого. Це один з двох відомих у світі гібридів мушмули з глодом.

«Особливістю гібриду є найпізніше квітування серед усіх видів глоду. Я отримав його дев’ять років тому й увесь цей час боявся, що можу втратити через недостатню зимостійкість. Завдяки дублюванню на деревах різних видів глоду та теплим зимам він зміг адаптуватися до наших умов і рясно заквітувати. У цьому році очікую вперше побачити його плоди», — розповів Володимир Меженський.

За словами Володимира Меженського, ця рідкісна рослина в природному ареалі налічує лише 25 кущів, що трапляються в Арканзасі (США).

«Джейн Стерн виявила її нещодавно, у 1969 р. На честь цієї екологині рослину назвали мушмулою Стерн, а науково – мушмулою сивіючою (Mespilus canescens). Це відкриття стало науковою сенсацією, бо до того вважалося, що мушмула є монотиповим родом, що складається лише з одного виду – мушмули німецької», – пише Володимир Меженський.

Пізніше з’ясувалося, що знайдена рослина є природним гібридом звичайної мушмули, завезеної до Америки європейськими поселенцями, яка схрестилася з місцевими видами глоду.

Як влітку врятувати абрикоси


Залишити коментар