Пт. 28 Червня 2024

Загадковий шлях зараження мишей пташиним грипом

пташиний грип

Ілюстративне фото з мережі

У науковому світі досліджень відбулася подія, що змушує замислитися над безпекою споживання непастеризованих молочних продуктів. У рамках наукового експерименту миші заразилися високопатогенним пташиним грипом після того, як їм дали ковтнути непастеризованого молока від інфікованих корів. Про це пише nauka.ua з посиланням на The New England Journal of Medicine.

Небезпечне молоко з холодильника

Науковці взяли молоко зараженої корови, яке зберігалося в холодильнику при температурі 4°C протягом кількох тижнів. Кожній миші дали випити лише краплю цього молока, однак наслідки проявилися блискавично.

Швидкий прогрес інфекції

Вже того ж дня у тварин з’явилися тривожні симптоми захворювання: скуйовджене хутро, знижена активність, сонливість і підвищена втома. На четвертий день експерименту дослідники провели евтаназію мишей, щоб дослідити їхні внутрішні органи.

Шокуючі результати

Аналізи виявили високу концентрацію вірусу пташиного грипу в дихальних шляхах мишей, а також його присутність у менших кількостях в інших органах, включно з молочними залозами. Цей результат став справжнім шоком для вчених.

Нове джерело зараження

Дослідження показало, що необроблене молоко може стати джерелом зараження пташиним грипом – хворобою, яку досі не розглядали як таку, що передається через харчові продукти. Перша людина заразилася вірусом від корів ще на початку квітня 2022 року.

Пастеризація – ключ до безпеки

Хоча ризик зараження людей вважається невеликим, результати експерименту наштовхують на думку про важливість належної термічної обробки молока та інших молочних продуктів перед споживанням. Пастеризація, як показують дані, може значно знизити, якщо не усунути повністю, небезпеку інфікування різними патогенами, включно з вірусом пташиного грипу.


Залишити коментар