Облизні – стародавня українська страва
“Дати тобі облизня?” – відказували українські бабусі розпещеним дітям, які не хотіли їсти звичайну їжу. Багато хто з нас думав, що “облизні” – це якийсь мем, вигадка, що не має нічого спільного з реальністю. Насправді це страва, смачнющий десерт. “О́близнями називаються маленькі смажені пиріжечки з начинкою. Їх роблять з пісного тіста, для начинки використовують повидло або густе варення.
Інгредієнти:
- 200 мл квасу (в давнину це був домашній сирівець, зараз можна брати магазинний, на якому написано “живий”, “непастеризований”);
- 1 ч. л. рафінованої олії без запаху;
- 2-3 ч.л. цукру;
- 250 г борошна + ще трохи для посипання тіста;
- повидло або дуже густе варення. Кількість з розрахунку приблизно, ½ ч. л. повидла (або трохи більше) на кожний облизень;
- 500 мл рафінованої олії для смаження. Кількість приблизна, бо облизні повинні плавати в олії під час приготування. Якщо у вас широка каструля, може знадобитися більше олії.
Спосіб приготування:
У глибоку миску наливаємо квас, додаємо цукор та ложку олії, перемішуємо, сиплемо більшу частину борошна, замішуємо тісто. Спочатку – ложкою, потім – рукою, поступово додаючи решту борошна. Місимо, доки тісто стане пружним і перестане липнути до рук. Присипаємо робочу поверхню і тісто борошном, розкачуємо тонким шаром (0,5 см або трохи менше).
Далі вирізаємо з тіста кружальця за допомогою формочки для печива або склянки (у мене формочка діаметром 5 см). У центр кожного кружальця кладемо повидло, защипуємо краї. Як саме защипувати, у книзі не сказано. Частину облизнів я заліпила по краю, як варенички, а частину зробила у вигляді кульок-пампушок.
Добре розігріваємо олію у глибокій каструлі на середньому вогні. Смажимо облизні невеликими партіями до золотавого відтінку з усіх боків. Посмажені смаколики виймаємо і кладемо на паперові рушники. Потім перекладаємо у будь-яку іншу посудину. Перед подачею присипаємо цукровою пудрою або поливаємо медом.
Залишити коментар