Пн. 29 Квітня 2024

“Картопляні пристрасті”: чому виникають проблеми у виробників найпопулярнішого овоча

У першому півріччі 2023 року, попри російську агресію, українські фермери зуміли оновити рекорд експорту картоплі. Здавалося б, це чергова перемога, але ні. Швидше навіть навпаки – це індикатор серйозних проблем для стійкості цієї галузі.

Про це пише EastFruit.

Експорт товарної картоплі з України за перше півріччя 2023 року склав 19,8 тис. тонн – абсолютний рекорд. Востаннє понад 10 тис. тонн картоплі за перше півріччя Україна експортувала 10 років тому, тобто 2013 року, коли експорт становив 14,7 тис. тонн.

Крім того, експорт картоплі за перші шість місяців 2023 року виявився у 2,3 раза вищим від торішнього за такий самий період і в 3,8 раза вищим, ніж у середньому за останні п’ять років.

Гуртова ціна картоплі наприкінці березня 2023 року 16 центів США за кг. Для будь-якого фермера, який коли-небудь вирощував картоплю, очевидно, що вона не може перекрити витрат на її вирощування і навіть витрат на якісний посівний матеріал. Друга погана новина – 91% рекордного обсягу експорту картоплі з України припав на одну країну – Молдову. Причина – низька якість.

«На жаль, в Україні більшість виробників картоплі не бачать різниці між сировиною і готовою продукцією. При цьому ті, хто інвестує в доопрацювання картоплі, нерідко виявляють, що вона має після доопрацювання навіть гірший вигляд, ніж до неї. А отже, починати потрібно з повного оновлення підходів до вирощування, як це дуже яскраво показував на особистому прикладі на одній з наших конференцій Томас Карпентер, картопляр з Ірландії. На жаль, реакція галузі на зауваження щодо якості продукції зазвичай є абсолютно неконструктивною, і це призводить до того, що багато років поспіль виробники продовжують наступати на граблі низької якості, що робить українську картоплю «невиїзною». А в умовах відсутності можливості експорту, ціни опускаються нижче за собівартість», – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

На думку Андрія Ярмака, будь-який проєкт із вирощування картоплі в Україні, який від початку не планує експортувати хоча б 20% своєї продукції, буде приречений на збитки.


Залишити коментар