Американські вчені виростили сало в пробірці
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, яка нагадує справжню жирову тканину тварин.
Досягнення опубліковане в журналі eLife.
У дослідах науковці експериментували з вирощуванням жирової тканини мишей та свиней. Щоб створити 3D-сало, вчені почали з 2D його варіантів.
Спочатку клітини вирощували протягом 15-30 днів тоненькими шарами, у яких всі вони добре омиваються поживними речовинами. Після того, як клітини дозріли й набули достатньої кількості жиру, їх механічно зішкребли з лабораторної посудини, у якій вирощували.
Змішавши масу клітин з уже схваленими до використання у харчовій продукції сполучними речовинами альгінатом натрію чи мікробною трансглютаміназою, вчені зробили її схожою на справжню жирову тканину або смалець відповідно.
Вивчення складу жирних кислот, які впливають на смак тваринного продукту, також показало, що культивоване свиняче сало подібне до справжнього. Тож автори вважають, що воно може вдало доповнити культивоване м’ясо, зробивши його ще більш схожим на природний аналог, або використовуватися самостійно.
Залишити коментар