У Польщі планують опалювати зерном замість вугілля

Деякі польськівласники господарств вирішили опалювати зерном, пише видання Dziennik Zachodni. Видання цитує Яна Кшиштофа Ардановскі, голову Ради сільського господарства та сільських територій при Президентові Польщі.

Опалення якісним зерном справді морально важко прийняти, особливо в часи, коли все більше людей у ​​світі голодують. Але не можна засуджувати тих, хто опалює, наприклад, гіршої якості вівсем, тому що вони не можуть собі дозволити купувати дороге вугілля, і мають проблеми з продажем фуражного зерна за хорошою ціною, – каже Ян Кшиштоф Ардановскі

Чимало власників господарств у Польщі активно готуються до, ймовірно, тяжкого опалювального сезону в час кризи та підвищення цін. Через те, що у Польщі вугілля бракує, а ціна на наявне вугілля підскочила в рази, власники господарств шукають альтернативи. Деякі аграрії вирішили опалювати зерном, проте не всі в захваті від такої ідеї.

Деякі аграрії вирішили опалювати зерном, проте не всі в захваті від такої ідеї.

Опалення якісним зерном справді морально важко прийняти, особливо в часи, коли все більше людей у ​​світі голодують. Але не можна засуджувати тих, хто опалює, наприклад, гіршої якості вівсом, тому що вони не можуть собі дозволити купувати дороге вугілля, і мають проблеми з продажем фуражного зерна за хорошою ціною, – каже Ян Кшиштоф Ардановскі.

Що вигідніше: вугілля чи зерно?

Видання Dziennik Zachodni інформує, що в мережі вже є чимало оголошень про продаж вівса. Деякі з продавців не приховують та пишуть в оголошеннях, що продають його зокрема і для опалення. А яка ціна?

“За 25 кг вівса в мішку продавець хоче 40 злотих, тобто 1600 злотих/т. Але ви також можете знайти дешевші пропозиції, наприклад, 1200 – 1300 злотих / т вівса”, – пише видання.

Наше сертифіковане, органічне, коптильне зерно не продам ні за яку ціну! – каже обурена органічна фермерка, яка стверджує, що їй все частіше телефонують люди з питанням про зерно до печі. – Зерно – це життя, в землеробській традиції до нього ставляться чи не як до святині, – цитує фермерку видання.

Мій батько цього не підтримує, але я маю намір опалювати будинок вівсом, – зізнається фермер з Куяви, якого цитує Dziennik Zachodni. — У нас є піч, у якій теж можна спалювати зерно. Я вже пробував. Для початку я спалив зерно найгіршої якості – таке, яке навіть на корм худобі не годиться, бо воно несвіже. Так, я буду коптити не найякісніший – споживання, а трохи гірший, тобто самий кормовий.

Проте нещодавно зросли ціни на більш калорійний при згоранні овес, пише видання. І для споживання, і для корму. У вересні продавцям пропонували 1070 злотих за тонну споживчого вівса, а в липні – 800-850 злотих. Ставки на фуражний овес також зросли – з 800 злотих/т у липні до 1100 злотих/т у вересні цього року.


Залишити коментар