Пн. 29 Квітня 2024

Цукру в Україні достатньо, а от ціни на нього можуть коливатися

У магазинах подорожчав цукор. Кілограм найдешевшого коштує 34,70 грн. Ще тиждень тому продавали в середньому по 33 грн.

— На початку року планувалася робота 33 цукрових заводів. Але через російську агресію не запустили 10 підприємств. Вони розташовані в областях, де тривають бойові дії, — говорить 26-річний Назар Михайловин, тимчасовий виконувач обов’язків голови правління Національної асоціації цукровиробників “Укрцукор”. — Тому мають розпочати роботу 23 цукрових заводи. Площа посівів цукрових буряків цьогоріч становить 180,4 тисячі гектарів, за даними Міністерства аграрної політики. Зараз оптова відпускна ціна цукру на підприємствах — 28,20–28,50 гривень за кілограм, з урахуванням податку на додану вартість. Порівняно з початком серпня, відбулося навіть певне подешевшання. Вартість не підвищуватимуть під час сезону цукроваріння. Він уже розпочався, кілька заводів стали переробляти буряк. Інші — планують запуск виробництва. Надалі формування цін залежатиме від вартості природного газу, супутніх матеріалів для виробництва.

Через повномасштабне вторгнення Росії зросла вартість пального, перевезення, підвищила тарифи Укрзалізниця. Саме це і є основними причинами подорожчання цук­ру в торговельних мережах. Також на ціну може впливати збільшення собівартості вирощування цукрового буряку. Зараз в середньому становить 65 тисяч гривень на гектар. Урожай зібрали на рівні минулого року. Дефіциту не буде. Перехідний залишок на кінець маркетингового року 2021–2022 – 480 тисяч тонн, це удвічі більше норми. Плюс плануємо виробництво цукру в межах 1,1–1,15 мільйона тонн. Внутрішній ринок повністю забезпечимо.

Експорт теж присутній, переважно в Європу. Цьогоріч він не стане меншим, ніж зазвичай. Україна могла б мати ще більший потенціал, якби з боку держави була допомога галузі. Адже експорт цукру — це надходження валютної виручки до бюджету країни, зміцнення економіки.


Залишити коментар